x
x

U Rijeci održan Festival psihologije i medija

  04.06.2022.

FPiM je platforma za suradnju psihologa i medijskih stručnjaka, pokrenuta radi jačanja dijaloga između ovih profesija, te boljeg međusobnog razumijevanja i kvalitetnije suradnje. Zamišljen je kao skup konferencijsko-festivalske forme koja uključuje sve oblike sudjelovanja, a pokrenut je s namjerom uključivanja zainteresiranih organizacija i stručnjaka.

U Rijeci održan Festival psihologije i medija

Do sada su održana tri festivala – 2018. i 2019. godine pod nazivom ‘Psycho Film & Media Festival’ te pretprošle, 2020. godine, u pandemiji koronavirusa Festival je pod novim imenom ‘Festival psihologije i medija’ organiziran kao e-festival putem Zoom aplikacije.

Festival psihologije i medija 2021. godine je organiziran pod radnim nazivom ABC-model što je ujedno i forma čije je održavanje odredilo epidemiloško stanje, odnosno mjere nadležnih po tom pitanju.

Psihologija i mediji, i (nezaobilazna) etika

Ovo je tema koja svoje začetke ima u 16. godišnjoj konferenciji hrvatskih psihologa koja je 2008. godine održana u Poreču, o temi Psihologija – mediji – etika (iako se o tim temamam raspravljalo i ranije). Konferencija je tada okupila rekordan broj sudionika na jednom ovakvom događaju te je ‘zaključena zaključcima – otvorena akcijama’. Zaključci i preporuke, kao rezultat rasprava i aktivnosti na konferenciji, za sudionike konferencije i sve zainteresirane za ovu temu pripremljeni su i objavljeni s ciljem usmjeravanja i sažimanja mnoštva različitih ideja, pristupa i podtema; služe i kao podsjetnik na dogovore, stajališta i smjernice za djelovanje te kao poruke o tome što je važno reći i što se treba napraviti. Navedene su i neke moguće preporuke za razmišljanje i djelovanje te tako mogu predstavljati uporište u situacijama dilema, a također i referentnu točku za situacije osmišljavanja i provedbi raznih akcija i projekata. Kakva je situacija danas, nakon više od desetljeća, i koliko su ove teme i dalje aktualne, te kakvu ulogu u tome imaju i sve veća upotreba novih medija?

Mediji u psihologiji

I psihologija, i mediji imaju značajnu ulogu u razvoju zapadne civilizacije u 20. i 21. stoljeću. Razvoj novih medija i medijskih tehnologija posljednjih deset godina, njihovo masovno korištenje, mladi ljudi koji ih koriste, briga starijih oko toga koliko ih mladi koriste, daljnji razvoj tehnologija i zabrinutost o tome gdje to vodi… samo su neke od tema koje mediji i njihov razvoj donose u psihologiju. Psihologija je ključna za razumijevanje posljedica i utjecaj tehnološkog razvoja na ljudsko ponašanje, kogniciju i emocije, uz istovremenu nužnost poznavanja i razumijevanja funkcioniranja novih tehnologija, a u ovom dijelu želimo raspraviti medijske teme koje proučava psihologija.

Psihologija u medijima

Koliko su psiholozi prisutni u medijima? Koliko često izlaze u javnost? Surađuju li novinari dovoljno s psiholozima u obradi svojih tema? Jesmo li zadovoljni kako nas mediji predstavljaju? Poznajemo li dovoljno medijski prostor? Ovo su samo neka od pitanja koja su u fokusu ove teme festivala, a koja bi trebala donijeti analize i odgovorena na ova pitanja.