x
x

Procjena razine stresa u JIL-u, samoprocjena, fiziološki pokazatelji i kortizol

  07.04.2023.

Procjena razine stresa u Jedinici intenzivnoga liječenja (JIL) uz primjenu samoprocjene, fizioloških pokazatelja i analize kortizola u slini, rad objavljen u časopisu Društvena istraživanja.

Procjena razine stresa u JIL-u, samoprocjena, fiziološki pokazatelji i kortizol

Studija istražuje izloženost stresu ispitanika koji rade u Jedinici intenzivnoga liječenja (JIL-u) i razlike u upotrebi triju mjernih instrumenata stresa.

Istraživanje je provedeno od rujna do listopada 2018. u Kliničkoj bolnici Dubrava u JIL-u, na četrdeset i jednom (41) zdravstvenom djelatniku.

Postavljena su tri oblika testiranja: samoprocjena stresa, mjerenje fizioloških pokazatelja i razine kortizola.

Rezultati pokazuju statistički značajnu razliku u srednjim razinama kortizola, pri čemu je prvi uzorak znatno viši od ostalih uzoraka. Postojale su značajne interakcije između provodljivosti kože (SC) i razine stresa, pri čemu su svi sudionici pokazali povećanje SC-a. Varijabilnost srčanoga ritma (HRV) pokazuje blagu korelaciju s razinama stresa u skupini koja ima znatno više iskustva sa stresom.

Iako su uočene neke razlike, svi mjerni pokazatelji stresa pokazuju da se zdravstveni djelatnici u JIL-u dobro nose sa stresnim situacijama.