x
x

Tjelesna aktivnost smanjuje akutne infekcije gornjeg dišnog sustava u djece

  13.05.2023.

Poljski liječnici proveli novo istraživanje koje je za cilj imalo utvrditi moguću povezanost aktivnog životnog stila i ponavljajućih infekcija gornjeg dišnog sustava u djece predškolske dobi. Istraživanje je potvrdilo da je pojačana tjelesna aktivnost u djece predškolske dobi povezana s rjeđim i blažim javljanjem simptoma akutne infekcije gornjeg dišnog sustava.

Tjelesna aktivnost smanjuje akutne infekcije gornjeg dišnog sustava u djece

Pozitivan utjecaj tjelesne aktivnosti na zdravlje djece i adolescenata u smislu poboljšanja metabolizma, gustoće kostiju, kardiorespiratorne izdržljivosti te osjetljivosti na inzulin već dugo je poznat i potvrđen u brojnim istraživanjima. Nasuprot tome, istraživanja koja su ispitivala povezanost svakodnevne tjelesne aktivnosti te učestalosti i težine akutnih infekcija gornjeg dišnog sustava nisu dala jednoznačne rezultate. 

Novim istraživanjem obuhvaćena su ukupno 104 djeteta (55 djevojčica) dobi od 4 do 7 godina. Svi sudionici su 24 sata dnevno 40 dana tijekom jeseni i zime nosili pojas za ruku sa spravom za mjerenje tjelesne aktivnosti Vivofit (Garmin), koja je pomoću algoritama prilagođenih za dob mjerila broj koraka, intenzitet tjelesne aktivnosti te trajanje spavanja. U isto vrijeme su roditelji te djece svakodnevno tijekom šezdeset dana ispunjavali upitnik za procjenu simptoma akutne infekcije gornjeg dišnog sustava (engl. Wisconsin Upper Respiratory System Survey for Kids, WURSSk–PL), kojim se procjenjivala prisutnost pojačane sekrecije iz nosa, začepljenog nosa, kihanja, kašljanja, bolnog grla te umora.

Rezultati istraživanja pokazali su da je razina tjelesne aktivnosti, izražena kao broj koraka u danima bez simptoma akutne infekcije gornjeg dišnog sustava (dalje: infekcije), obrnuto proporcionalna broju dana sa simptomima takve infekcije. Osim toga, pokazalo se da su djeca koja su sudjelovala u sportskim aktivnostima tri ili više sati tjedno, u usporedbi s djecom koja nisu sudjelovala u takvim aktivnostima, imala manji broj dana sa simptomima infekcije te manje izražene simptome u dane kada su simptomi bili prisutni. S druge strane, u djece koja nisu sudjelovala u sportskim aktivnostima, izraženost simptoma infekcije bila je proporcionalna broju koraka koje su napravili u danu bez simptoma. Naposljetku se pokazalo da je u skupini djece koja su u prvih 14 dana u dane bez simptoma infekcije napravila više koraka (u prosjeku 9 368 ± 1 495), u usporedbi s djecom koja su napravila manje koraka (5 668 ± 1 207), kumulativna vrijednost osoba-dana sa simptomima infekcije bila niža (724 naprema 947). Za spomenuti je i kako nije utvrđena značajna povezanost između trajanja spavanja te trajanja i izraženosti simptoma infekcije.

Autori istraživanja na kraju su zaključili kako se nadaju da će rezultati njihova istraživanja utjecati na navike mnogih roditelja i liječnika koji, kako bi ih zaštitili, savjetuju djecu s ponavljajućim simptomima akutne infekcije gornjeg dišnog sustava da se suzdržavaju od tjelesnih aktivnosti.

Lovro Lamot