x
x

Akutni koronarni sindrom i tjelesna aktivnost – hodanje

  14.06.2011.

Bolesnici s akutnim koronarnim sindromom moraju imati cilj svakodnevno napraviti 7500 koraka kako bi smanjili kardiovaskularni rizik, prikazano je na 85. godišnjem sastanku American College of Sports Medicine (ACSM).

Akutni koronarni sindrom i tjelesna aktivnost – hodanje

Pedometar (mala sprava koja broji korake) je postao jako popularan alat za postavljanje ciljeva za dnevnu tjelesnu aktivnost. Za zdrave pojedince, cilj je napraviti dnevno 10000 koraka. Kanadski istraživači su postavili hipotezu da bolesnici nakon hospitalizacije zbog akutnog koronarnog sindroma trebaju napraviti 7500 koraka kako bi smanjili svoj kardiovaskularni rizik.

U istraživanje je uključeno 65 bolesnika hospitaliziranih s akutnim koronarnim sindromom. Nakon bolničkog liječenja bolesnici su imali kućni rehabilitacijski program koji je uključivao "slijepo" korištenje pedometra i socio-kognitivne intervencije.

Prosječan dnevni broj koraka procijenjen je na početku te nakon 3, 6, 9 i 12 mjeseci od početka programa. Pacijenti su podijeljeni u dvije grupe s obzirom na aktivnost; Grupa 1 ili aktivna grupa: više od 7500 koraka dnevno tijekom 12 mjeseci (n = 30) i Grupa 2 ili sjedeća grupa, ukoliko je broj koraka manji od 7500 (n = 21).

Aktivna grupa je imala značajno bolje pokazatelje u odnosu na sjedeću grupu uključujući razinu HDL kolesterola (1.3 vs 1.0 mmol/l; P = .002); triglicerida (1.1 vs 1.6 mmol/L; P = .002); i omjer totalnog i HDL kolesterola (2.9 vs 3.6; P = .001).

Opseg struka je također bio značajno manji u aktivnoj grupi (93 vs 103 cm; P = .005).

Rezultati su bili slični i nakon prilagodbe za dob, spol i opseg struka.

Autori su naglasili da za srčane bolesnike ovakve preporuke moraju postati svakodnevna praksa.

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Ibuxin RapidOlfen gelZipantola PROTECT
VEZANI SADRŽAJ > <
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Gastal
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: