x
x

Omega-3 indeks u procjeni rizika od kardiovaskularnih bolesti

  16.05.2018.

Znanstvenici pozivaju za uvođenje omega-3 indeksa kao sastavnog parametra u procjeni rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Omega-3 indeks u procjeni rizika od kardiovaskularnih bolesti

Poznato je da ukupni kolesterol predstavlja rizični čimbenik za razvoj krvožilnih bolesti i smrti povezanih sa začepljenjem krvnih žila.

Međutim, novo istraživanje putem tzv. ''omega 3 indeksa'' donosi sasvim novi način predviđanja rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Omega-3 indeks, inače, predstavlja udio omega-3 masnih kiselina (EPA+DHA) u membrani crvenih krvnih stanica.

Prema definiciji omega-3 indeks veći od 8 % predstavlja nizak rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti, od 4-8% umjeren, a manji od 4% visok rizik.

U sedmogodišnjoj kohorti praćeno je 2500 ispitanika koji nisu imali dokumentiranu povijest kardiovaskularnih bolesti. Ispitanicima su tijekom istraživanja mjerene vrijednosti omega-3 indeksa te razine kolesterola, koje su stavljanje u korelaciju s pojavnosti smrti, moždanog i srčanog udara te ostalih krvožilnih tegoba.

Rezultati su pokazali čak 39 % manji rizik od razvoja bolesti srca i krvožilja kod ispitanika s visokim omega-3 indeksom. Štoviše, omega-3 indeks pokazao se kao bolji čimbenik za procjenu ukupnog rizika od smrti i krvožilnih bolesti u odnosu na ukupni kolesterol.

Izvor: www.vitamini.hr