x
x

Omega-3 masne kiseline za snižavanje triglicerida

  Marija Škrlec, mag. pharm

  20.08.2019.

American Heart Association (AHA) zaključuje da su omega-3 masne kiseline učinkovit i siguran način za snižavanje triglicerida ili kao monoterapija ili u kombinaciji s drugim sredstvima za snižavanje lipida.

Omega-3 masne kiseline za snižavanje triglicerida

Naravno, prije propisivanja omega-3 masnih kiselina treba pokušati promijeniti prehranu i uvesti tjelovježbu, a također treba i identificirati sekundarne uzroke povišenja triglicerida (npr. hipotireoza, loše regulirani dijabetes tipa 2, prekomjerni unos alkohola te korištenje nekoliko lijekova istovremeno).

2002. godine AHA je preporučila ukupni unos eikozapentaenske (EPA) i dokozaheksaenske kiseline (DHA) od 2 do 4 grama dnevno za pacijente s povišenim trigliceridima, što je uključivalo unos putem hrane i dodataka prehrani.

Nova izjava preporučuje propisivanje EPA-e, s ili bez DHA-e, do 4 grama dnevno. Omega-3 kiseline u ovoj dozi povezane su sa smanjenjem triglicerida od 20% do 30% u pacijenata s visokim trigliceridima. Smanjenja su veća u bolesnika s vrlo visokim trigliceridima (najmanje 500 mg/dL), ali se mogu preporučiti dodatna sredstva za snižavanje triglicerida u ovoj skupini kako bi se postigla razina ispod 500 mg/dL.

Izvor: AHA Journals