x
x

Niacin i KV rizik: Trebaju li se promijeniti savjeti o unosu?

  21.03.2024.

Nedavna studija koja povezuje derivat niacina s povećanim rizikom od kardiovaskularnih događaja pokrenula je pitanja o sigurnosti ovog vitamina, koji se dodaje mnogim osnovnim namirnicama u zapadnjačkoj prehrani i uzima u obliku dodataka.

Niacin i KV rizik: Trebaju li se promijeniti savjeti o unosu?

Nalazi, koji su objavljeni u časopisu Nature Medicine, također mogu pomoći objasniti zašto uzimanje niacina, koji snižava kolesterol lipoproteina niske gustoće i podiže kolesterol lipoproteina visoke gustoće, nije dovelo do smanjenja kardiovaskularnih događaja u velikim kliničkim ispitivanjima.

No može li ovaj esencijalni mikronutrijent doista imati negativan učinak na kardiovaskularni rizik i koje su implikacije za unos niacina?

Autori studije vjeruju da bi određena razboritost u pogledu pretjeranog unosa niacina mogla biti opravdana. No ne bi trebali u potpunosti izbjegavati niacin - on je esencijalni nutrijent, ali rezultati studije pokazuju da bi previše niacina moglo biti štetno.

Suplementi niacina također se prodaju s tvrdnjama o učincima protiv starenja, ublažavanju artritisa i jačanju funkcije mozga, iako nijedna od tih tvrdnji nije dokazana. A srodni spoj, nikotinamid, preporučuje se za prevenciju raka kože kod pacijenata s visokim rizikom; međutim, nedavna studija dovela je u pitanje te smjernice.

Istraživači su počeli tražiti spojeve u plazmi koji predviđaju buduće štetne kardiovaskularne događaje kod pojedinaca koji su podvrgnuti elektivnoj dijagnostičkoj kardiološkoj procjeni. Dva od identificiranih vodećih kandidata bili su derivati ​​niacina — 2PY i 4PY — koji nastaju samo u prisutnosti viška niacina.

Zatim su razvili testove za mjerenje 2PY i 4PY i proveli daljnje studije u dvije validacijske skupine — 2331 pojedinca iz SAD-a i europsku skupinu od 832 osobe. U obje skupine, povišene razine 2PY i 4PY u plazmi predviđale su buduće štetne kardiovaskularne događaje, s udvostručenjem kardiovaskularnog rizika uočenim kod onih s razinama u najvišem naspram najnižeg kvartila.

Kako bi prešao dalje od ovih promatračkih studija i istražio potencijalno uzročnu vezu, tim istraživača nastavio je s izvođenjem studija povezanosti na cijelom genomu i otkrio da su genetske varijante koje prate više razine 4PY također povezane s razinama upalnog markera, molekule adhezije vaskularnih stanica 1 (VCAM-1).

U staničnoj kulturi i studijama na životinjama otkrili su da je 4PY pokretač upale, regulirajući VCAM-1 i izazivajući vaskularne upalne reakcije. Istraživanje dakle, ukazuje da je derivat niacina, 4PY, povezan s povećanim kardiovaskularnim rizikom.