x
x

Činjenice i zablude o vitaminima

  01.10.2015.

Procjenjuje se da značajan udio populacije u razvijenim zemljama uzima dodatke prehrani, među kojima vodeće mjesto zauzimaju vitamini.

Činjenice i zablude o vitaminima

Povijest i znanost pokazale su da vitamini i minerali igraju ključnu ulogu u našem zdravlju. Interes za proučavanjem djelovanja vitamina posebno se povećao nakon velikih otkrića o ulozi vitamina C u prevenciji skorbuta ili primjerice tiamina i bolesti beri-beri. I posljednjih godina sve je više studija koje nastoje rasvijetliti učinkovitost vitaminskih pripravaka. Procjenjuje se da značajan udio populacije u razvijenim zemljama uzima dodatke prehrani, među kojima vodeće mjesto zauzimaju vitamini. Međutim, potrebno je provesti još velik broj kontroliranih kliničkih studija kako bi se utvrdio točan mehanizam djelovanja i da bismo spoznali koliko su doista vitamini učinkoviti u prevenciji i terapiji degenerativnih bolesti današnjice, poput kardiovaskularnih bolesti, karcinoma, dijabetesa ili makularne degeneracije.

Iako je uzimanje visokih doza vitamina (znatno iznad preporučene dnevne doze) popularno, treba imati na umu da nasumično uzimanje visokih doza nekih vitamina, minerala i fitokemikalija može biti štetno za zdravlje. Terapijski učinak visokodoziranih pripravaka moguće je sigurno provesti jedino u kliničkim uvjetima ili uz nadzor liječnika. Naime, ranije je vladao stav da treba primjenjivati visoke doze antioksidansa, poglavito vitamina A, C i E. No, istraživanja su pokazala da su te tvari najučinkovitije kada ih uzimamo u fiziološkim dozama, dnevno preporučenim vrijednostima. Naime, u vrlo visokim koncentracijama ponašaju se upravo suprotno – postaju prooksidansi, odnosno pogoduju neželjenim procesima u tijelu. 

prof.dr.sc. Željko Krznarić, dr.med.

VEZANI SADRŽAJ > <