x
x

B vitamini - od problema s kožom do neuralgije

  10.10.2015.

U općoj se populaciji vitamini B kompleksa najčešće povezuju s povoljnim učinkom na živčani sustav, kod umora i iscrpljenosti te problema s kosom, kožom i noktima.

B vitamini - od problema s kožom do neuralgije

Skupinu B vitamina čini 8 u vodi topljivih vitamina različitih kemijskih struktura, koji u prirodi uglavnom dolaze zajedno i sudjeluju u opskrbi tijela energijom, te su neophodni za metabolizam bjelančevina i masti. Svaki od vitamina iz te skupine ima brojne specifične funkcije u organizmu i korisne učinke na zdravlje, a širok spektar djelovanja potvrđuje i velik broj zdravstvenih tvrdnji koje je odobrila Europska agencija za sigurnost hrane, odnosno Europska komisija. Međutim, u općoj se populaciji vitamini B kompleksa najčešće povezuju s povoljnim učinkom na živčani sustav, kod umora i iscrpljenosti te problema s kosom, kožom i noktima, što potvrđuju i rezultati nedavnog ispitivanja javnog mnijenja korisnika kategorije vitaminsko-mineralnih dodataka. Spomenuto ispitivanje pokazalo je i da 61 % korisnika odluku o odabiru dodatka prepušta ljekarnicima, zbog čega je važno ljekarnike redovito informirati o najnovijim saznanjima o učinkovitosti pojedinih nutrijenata u očuvanju zdravlja i ublažavanju specifičnih stanja.

Stoga je cilj predavanja bio dati uvid u širinu primjene B vitamina, kao i rezultate najnovijih istraživanja koristi vitamina B kompleksa u stanjima poput problema s kožom, kardiovaskularnih bolesti, anemije, trudnoće, neuralgija. Osim toga, predavanje je dalo osvrt na nova, preliminarna istraživanja koja će, ukoliko dodatne studije potvrde dobivene nalaze, biti važna za budućnost primjene vitamina B skupine.

Ana Bošnjak, dipl.ing., nutricionistica