x
x

Zaštitni potencijal vitamina E u prevenciji novog oblika dijabetesa

  01.07.2023.

Svima su poznata dva osnovna oblika dijabetesa, tip 1 i tip 2, međutim postoji i novi oblik koji se naziva "dijabetes 1,5" ili LADA (tzv. latentni autoimuni dijabetes kod odraslih, engl. Latent autoimmune diabetes in adults).

Zaštitni potencijal vitamina E u prevenciji novog oblika dijabetesa

LADA se smatra posebnim oblikom dijabetesa i predstavlja kombinaciju karakteristika dijabetesa tipa 1 i dijabetesa tipa 2. LADA se dijagnosticira kod odraslih osoba, najčešće iza 30-e godine, ima sličan autoimuni mehanizam uništavanja stanica gušterače kao i kod dijabetesa tipa 1, ali se razvija sporije te su simptomi slični dijabetesu tipa 2. Prevalencija LADA-e kod osoba s dijabetesom je između 2% i 12%.

Prethodna istraživanja ukazuju na to da bi vitamin E mogao imati značajnu ulogu u smanjenju rizika od LADA-e. Vitamin E ima antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju oksidativnog stresa i upale povezane s autoimunim odgovorima te spriječiti inzulinsku rezistenciju.

Nova studija provedena u Švedskoj istraživala je vezu između vitamina E i LADA-e. Analizirali su podatke 584 slučaja LADA-e, 1989 oboljelih od dijabetesa tip 2 i 2276 kontrolnih osoba iz populacijskih epidemioloških studija o čimbenicima rizika za LADA-u i dijabetes tip 2, provedenih između 2010. i 2019. godine.

Korištena je analiza Mendelove randomizacije kako bi se procijenila uzročna veza između genetski predviđenih razina antioksidansa u krvi i LADA-e. Rezultati su pokazali obrnutu povezanost vitamina C i E s visokim rizikom od LADA-e.

Također su otkrili da je vitamin E povezan s boljom funkcijom beta stanica gušterače, indeksom sekretorne funkcije inzulina (viši indeks označava bolju funkciju gušterače i sposobnost tijela da reguliraju razinu šećera u krvi) i inzulinskom rezistencijom.

Pretpostavlja se da vitamini C i E mogu smanjiti rizik od LADA-e inhibiranjem peroksidacije lipida. Ovi vitamini imaju antioksidativna svojstva koja štite stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Vitamin E sprječava širenje slobodnih radikala unutar staničnih membrana, dok vitamin C donira elektrone slobodnim radikalima i obnavlja antioksidativni kapacitet vitamina E.

Studija je također otkrila da postoji obrnuta veza između unosa multivitamina i rizika od LADA-e i dijabetesa tip 2. Pretpostavlja se da multivitamini mogu imati sinergijski učinak s vitaminima C i E u sprječavanju peroksidacije lipida.

Uz to, istraživači su primijetili povezanost između vitamina E i funkcije beta stanica, posebno kod osoba s LADA-om, što ukazuje na moguću uzročnu vezu između unosa vitamina E i autoimunog dijabetesa.

Ovi rezultati ukazuju na potencijalnu zaštitnu ulogu većeg unosa vitamina E u prevenciji latentnog autoimunog dijabetesa kod odraslih (LADA). Vitamin E može smanjiti inzulinsku rezistenciju, što može pridonijeti smanjenju rizika od LADA-e. Stoga istraživači predlažu da se prehrana bogata vitaminom E promovira kao javnozdravstvena strategija za smanjenje učestalosti LADA-e.

Izvor: Viramini.hr