x
x

Primjena vitamina u dječjoj dermatologiji

  09.11.2015.

Odavno je poznato da deficit pojedinih skupina vitamina kod djece ima kliničku prezentaciju na koži i sluznicama, kao na primjer pelagra, deficit niacina, ili skorbut, deficit vitamina C.

Primjena vitamina u dječjoj dermatologiji

Primjena vitamina u dječjoj dermatologiji vrlo je zanimljivo, ali u mnogim segmentima još uvijek nedovoljno istraženo područje. Odavno je poznato da deficit pojedinih skupina vitamina kod djece ima kliničku prezentaciju na koži i sluznicama, kao na primjer pelagra, deficit niacina, ili skorbut, deficit vitamina C. Također su brojne nejasnoće vezane uz vitamine, kao na primjer učinak fotozaštite u dječjoj dobi na stvaranje aktivnog oblika vitamina D što često stvara nepotreban strah među roditeljima, ali i zdravstvenim djelatnicima. Zadnjih godina sve je više studija o učinku peroralne primjene vitamina D u liječenju atopijskog dermatitisa dječje dobi. Njegov učinak promatra se u sklopu antimikrobnog djelovanja na zlatni stafilokok, i to preko pojačane ekspresije antimikrobnih peptida na endotelnim stanicama. Budući da je nedovoljno dokaza o njegovoj djelotvornosti i sigurnosti, još uvijek se ne nalazi u službenim smjernicama za liječenje atopijskog dermatitisa. Lokalna primjena analoga vitamina D česta je u liječenju psorijaze dječje dobi, vitiliga i morfee. Analozi D vitamina primjenjuju se samostalno ili u kombinaciji s drugim oblicima terapije, na primjer lokalnom kortikosteroidnom terapijom ili fototerapijom.

Lokalna ili sistemska primjena derivata vitamina A u terapiji akni odobrena je za djecu i adolescente starije od 12 godina. Budući da je u terapiji akni dječje dobi česta njihova “off label” primjena, potrebno je dobro poznavati njihov mehanizam djelovanja i moguće neželjene reakcije te o tome upoznati roditelje i djecu. Derivati vitamina A se koriste i u liječenju različitih oblika ihtioze, teških oblika psorijaze, odnosno, drugih bolesti koje nastaju kao posljedica poremećaja keratinizacije. I druge skupine vitamina, poput derivata vitamina B, često se primjenjuju u dječjoj dermatologiji u liječenju, ali i u njezi dječje kože.

prim. Nives Pustišek, dr. med.