x
x

Vitamini B kompleksa i vitamin C u rukama ljekarnika - primjena i doziranje

  07.10.2015.

Liječnici, farmaceuti i nutricionisti preporučit će dodatno uzimanje vitamina B skupine i vitamina C u različitim situacijama, svim dobnim skupinama. Poglavito se preporučuju osobama s neredovitom i jednoličnom prehranom, osobama na dijetama za mršavljenje, kod oslabljenog imuniteta i kod prisutnih znakova nedostatka koji se najčešće očituju lošom kvalitetom kose, kože i noktiju, umorom, lakim zadobivanjem modrica ili krvarenjem desni.

Vitamini B kompleksa i vitamin C u rukama ljekarnika - primjena i doziranje
Kao poznati “antistresni nutrijenti“, vitamini B skupine posebno su korisni osobama izloženim kroničnom stresu i pojačanim psihofizičkim naporima.

Preventivno uzimanje vitamina B skupine posebno se preporučuje trudnicama i dojiljama, sportašima i osobama starije dobi. Od koristi može biti i kod djece i adolescenata, ali i drugih populacijskih skupina s izraženim osjećajem umora i iscrpljenosti te oslabljenog apetita. Žene reproduktivne dobi i one koje pate od izraženih simptoma PMS-a mogu imati koristi od uzimanja vitamina B skupine. Kao poznati “antistresni nutrijenti“, vitamini B skupine posebno su korisni osobama izloženim kroničnom stresu i pojačanim psihofizičkim naporima. Alkohol u prekomjernim količinama smanjuje sadržaj vitamina B skupine u tijelu, pa se nadoknada tih vitamina preporučuje osobama koje kronično ili sporadično piju veće količine alkohola. Osim u preventivne svrhe, vitamini B skupine mogu se uzimati i terapijski. Primjenjuju se u situacijama kliničkog deficita i bolesti izazvanih njegovim nedostatkom. Koriste se i kod bolesti kože, točnije kod dermatitisa, alergijskih manifestacija, suhe, oštećene i nadražene kože, prije i tijekom izlaganja suncu.

Zbog iznimnog djelovanja na zdravlje živčanog sustava propisuju se i kod upala živaca i izraženih neuralgija. Primjena kod infekcije virusom herpesa dobro je utemeljena i učinkovita. Vitamini B skupine posebno se preporučuju kao potporna terapija kod kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i kroničnih bolesti jetre. Zbog jedinstvenog djelovanja vitamina B6 i B12 na razinu homocisteina, preporučuju se osobama koje su izložene riziku od bolesti srca ili demencije. Naime, ti odabrani vitamini B skupine zajedno s folnom kiselinom utječu na sniženje homocisteina – pokazatelja rizika za bolesti srca i demenciju, odnosno mentalno zdravlje. Vitamin s dugogodišnjom reputacijom imuno-nutrijenta jedan je od najatraktivnijih, najistraživanijih i ujedno prvi sintetski dobiveni vitamin. Vitamin C u tijelu ima brojne važne uloge: neophodan je u sintezi kolagena, pomaže funkciju tjelesnog obrambenog sustava potičući aktivnost bijelih krvnih zrnaca i povećavajući razinu interferona, odgovor antitijela i lučenje hormona timusa. Nadalje, vitamin C pomaže apsorpciju željeza, a time i formiranje crvenih krvnih stanica; pretvara folnu kiselinu u njezin aktivni oblik; djeluje kao antihistaminik te na taj način može pomoći u olakšavanju simptoma alergija. Općenito, povišen unos vitamina C može koristiti osobama čija prehrana nije adekvatna, osobama starije dobi, alkoholičarima, pušačima, osobama koje uzimaju droge, osobama koje boluju od AIDS-a, hipertireoidizma, tuberkuloze, osobama izloženima stresu, osobama koje se oporavljaju od operacije, osobama koje imaju opekline ili rane, osobama na dijalizi, te osobama izloženima zagađenjima iz okoliša.

Katarina Fehir Šola, mag. pharm., univ. mag. pharm.,

doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, dipl. ing.