x
x

Dodaci prehrani mogu usporiti razvoj očne bolesti

  19.07.2022.

Makularna degeneracija povezana sa starenjem degenerativna je bolest mrežnice, tkiva osjetljivog na svjetlost u stražnjem dijelu oka.

Dodaci prehrani mogu usporiti razvoj očne bolesti
Na kraju petogodišnjeg razdoblja istraživanja, znanstvenici su zaključili kako lutein i zeaksantin ne povećavaju rizik od karcinoma pluća, te kako bi nova formulacija mogla smanjiti rizik od napredovanja AMD-a za oko 26%.

Progresivna smrt stanica retine u makuli, dijelu mrežnice koji osigurava jasan središnji vid, na kraju dovodi do sljepoće. Liječenje može usporiti ili poništiti gubitak vida, međutim ne postoji lijek za ovu bolest.

U studijama o očnim bolestima povezanim sa starenjem znanstvenici su utvrdili kako dodaci prehrani mogu usporiti napredovanje makularne degeneracije povezane sa starenjem (AMD, engl. Age-Related Macular Degeneration), čestog uzroka sljepoće.

U studiji iz 1996. godine znanstvenici su otkrili kako dodatak prehrani koji sadrži vitamine C i E, bakar, cink i beta-karoten može značajno usporiti napredovanje AMD-a od umjerene do kasne faze bolesti. Međutim, rezultati dviju istodobnih studija također su otkrili kako su pojedinci koji su bili pušači i uzimali beta-karoten imali značajno veći rizik od karcinoma pluća nego što se očekivalo.

U drugoj studiji o očnim bolestima povezanim sa starenjem, znanstvenici su usporedili dodatak prehrani koji je sadržavao beta-karoten s dodatkom koji je umjesto beta-karotena sadržavao lutein i zeaksantin. Poput beta-karotena, lutein i zeaksantin su antioksidansi koji djeluju u mrežnici. Formulaciju koja je sadržavala beta-karoten uzimali su samo sudionici koji nikada nisu pušili ili su prestali pušiti.

Nakon završetka petogodišnjeg razdoblja istraživanja, svim sudionicima studije ponuđena je konačna formulacija dodatka prehrani koja je sadržavala lutein i zeaksantin umjesto beta-karotena. Iako su svi sudionici nakon završetka razdoblja istraživanja uzimali isključivo dodatak prehrani s luteinom i zeaksantinom, rezultati su pokazali kako je uzimanje beta-karotena gotovo dvostruko povećalo rizik od karcinoma pluća kod osoba koje su u prošlosti prestale pušiti. Nije uočen povećani rizik za razvoj karcinoma pluća u onih koji su uzimali dodatak prehrani s luteinom i zeaksantinom. Osim toga, nakon razdoblja od 10 godina, skupina kojoj je prvobitno dodijeljeno uzimanje dodatka prehrani s luteinom i zeaksantinom imala je dodatni 20% manji rizik od progresije AMD-a, u usporedbi s onima kojima je prvobitno dodijeljeno uzimanje dodatka prehrani s beta-karotenom.

 

Izvor: Vitamini.hr