x
x

Trendovi u razvoju formulacija i legislativa

  09.10.2015.

Legislativa dodataka prehrani u Europskoj Uniji razvijala se dugi niz godina. Konačno su počele izlaziti i službene uredbe s određenim prijelaznim periodima. Za to vrijeme trend proizvodnje i konzumacije dodataka prehrani raste, a kako se približava vrijeme stupanja na snagu nove legislative, dolazi i do prvih reformulacija proizvoda.

Trendovi u razvoju formulacija i legislativa

S Uredbom 1179/2009/EC došlo je do prvih promjena vezanih za kemijske oblike vitamina i minerala, posebno u dodacima prehrani, a posebno u uobičajenoj hrani. Brojni kemijski oblici su zabranjeni kao na primjer kromov polinikotinat, svi oblici vanadija ili kelati aminokiselina.

Dugo očekivana Uredba o zdravstvenim tvrdnjama 423/2012/EC donijela je promjene u načinu deklariranja zdravstvenih tvrdnji. S tim je došlo i do prvih značajnijih promjena u samim formulacijama proizvoda, budući da je više od 60 % odobrenih tvrdnji vezano za vitamine i minerale.

Međutim, sve veći broj proizvoda ima iste tvrdnje na osnovu istih komponenata, bez obzira ima li to smisla s obzirom na cjelokupnu formulaciju ili ne. Stoga se sve više proizvođača odlučuje na novi trend – nenavođenje zdravstvenih tvrdnji. Time se želi istaknuti kvaliteta proizvoda i različitost od drugih, iako dovodi do poteškoća i novih izazova prilikom približavanja proizvoda potrošačima. 

dr. sc. Lea Pollak, dipl. ing.