x
x

Mezenhimalne matične stanice kod pacijenata s osteoartritisom

  19.10.2017.

Znanstvenici i liječnici specijalne bolnice Sveta Katarina objavili novi mehanizam djelovanja mezenhimalnih matičnih stanica na oštećenu hrskavicu kod pacijenata s osteoartritisom.

Mezenhimalne matične stanice kod pacijenata s osteoartritisom
Znanstvenici i liječnici Specijalne bolnice Sv. Katarina i Genos laboratorija javnosti su 18. 10. predočili rezultate dvogodišnjeg istraživanja koje je upravo objavljeno u znanstvenom časopisu Genes.

Tijekom liječenja oboljelih od osteoartritisa (OA) koristeći mezenhimalne matične stanice izdvojene iz masnog tkiva pacijenata (AdMSC), hrvatski znanstvenici su prikazali rezultate koji bacaju potpuno novo svjetlo u liječenju OA. Naime u radu se po prvi put prikazuju novi mehanizmi djelovanja AdMSC na oštećeno hrskavično tkivo velikih zglobova poput povećanja sinteze ključnih molekula (glikozaminoglikana) odgovornih za normalno funkcioniranje hijaline hrskavice. Rezultati ukazuju na djelovanje mezenhimalnih matičnih stanica (AdMSCs) na stanice hrskavičnog tkiva putem nekoliko ključnih mehanizama, uključujući i otpuštanje tzv. trofičkih faktora koji sprječavaju staničnu smrt (apoptozu) kao i nastanak ožiljnog tkiva, stimuliraju stvaranje novih krvnih žila te imaju mitogeni (proliferacijski) što u konačnici dovodi do popravljanja oštećenog tkiva ili čak potpunog regenerativnog učinka. Posebno značajno je što je utvrđeno da se nakon aplikacije AdMSC većini oboljelih od OA signifikantno smanjuje bol u mirovanju i kretanju te se povećava pokretljivost. Istodobno, analizirajući iznimno osjetljive biljege upalnih procesa (IgG glikane) utvrđeno je da se proces upalnih događanja u zglobu stabilizira što je preduvijet a normalno fukncioniranje stanica hrskavičnog tkiva, posebice hondrocita.

Tiskovnoj konferenciji je nazočilo i troje pacijenata kod kojih je primjenjana aplikcija AdMSC tijekom liječenja osteoartritisa zglobova koljena i kuka. Svi pacijeniti su istaknuli značajno smanjenje bolova kao veliko poboljšanje pokretljivosti nakon aplikacije AdMSC

Rezultate su tijekom tiskovne konferencije prezentirali voditelji projekta prof. dr. Dragan Primorac, doc. dr. Damir Hudetz i prof. dr. Gordan Lauc, a uz njih u timu istraživača su sudjelovali: doc. dr. Igor Borić, dr. Eduard Rod, dr. sc. Željko Jeleč, dr. Andrej Radić, dr. Trpimir Vrdoljak, dr. sc. Irena Trbojević-Akmačić, Mihovil Plečko te prof. dr. Ozren Polašek.

Osteoartritis (degenaritivni artritis, degenerativna bolest zglobova) je kronična bolest zglobova obilježena degeneracijom zglobne hrskavice i okolne kosti što kod pacijenta izaziva sustavnu bol i ukočenost, a veliki troškovi liječenja i izostanka oboljelih s posla imaju golemi financijski impakt na na zdravstveni sustav svake države.

O važnosti rezultata hrvatskih znanstvenika najbolje govori podatak da je osteoartritis jedan od najčešćih zdravstvenih problema u svijetu, od kojeg danas boluje više od 400 milijuna osoba, a predviđanja su da će do 2030. godine više od 700 milijuna osoba bolovati od ove bolesti.  Prema dostupnim podatcima u Hrvatskoj danas od OA boluje oko 25%-30% populacije dok je npr. broj oboljelih od OA u SAD-u veći od 50 milijuna.