x
x

IV tromboliza ne povećava rizik od krvarenja kod pacijenata na DOAC-ima?

  Marija Škrlec, mag. pharm

  14.01.2020.

Intravenozna tromboliza (IVT) čini se sigurnom kod pojedinih bolesnika s akutnim ishemijskim moždanim udarom koji uzimaju direktno djelujuće oralne antikoagulanse (engl. direct acting oral anticoagulants, DOAC).

IV tromboliza ne povećava rizik od krvarenja kod pacijenata na DOAC-ima?

Nakon pregleda literature i kliničkih studija, istraživači su se fokusirali na šest istraživanja u kojima je sudjelovalo više od 52.000 bolesnika s ishemijskim moždanim udarom. Od toga je njih 366 primilo DOAC (npr. dabigataran, apiksaban, rivaroksaban), a 2 133 primilo je varfarin, dok ostatak nije primio nikakav antikoagulans.

Osobe koje su uzele DOAC nisu tijekom 48 sati od primjene imale dodatni rizik od simptomatskog intracerebralnog krvarenja nakon IVT-a u usporedbi s onima koji su uzimali varfarin ili onima koji nisu dobili nikakav lijek. Studije u podskupinama pokazale su da je to bio slučaj i bez vremenskog ograničenja između zadnjeg unosa DOAC-a i bolusa tkivnog aktivatora plazminogena (tPA).

Potrebne su dodatne studije koje bi potvrdile sigurnost intravenske trombolize u bolesnika s akutnim ishemijskim moždanim udarom koji uzimaju direktno djelujuće oralne antikoagulanse.