x
x

Smanjenje tjelesne težine rasterećuje hrskavicu koljena

  David Čičić, dr. med.

  17.02.2014.

Redukcija prekomjerne tjelesne težine se preporuča u liječenju osteoartritisa koljena jer se smatra da utječe na smanjenje boli i nelagode, a sada postoje i dokazi koji podupiru takvu praksu. Novo istraživanje objavljeno u časopisu Annals of Rheumatic Diseases otkrilo je povezanost između redukcije tjelesne težine i manjeg gubitka volumena medijalne tibijalne hrskavice te poboljšanja simptomatologije bolesti.

Smanjenje tjelesne težine rasterećuje hrskavicu koljena

Opažena povezanost je linearna, tj. sa svakih 1% redukcije tjelesne težine gubitak volumena medijalne tibijalne hrskavice je za 1.2 mm3 manji. Isto tako svakim porastom težine za 1% gubitak volumena hrskavice je 1.2 mm3 veći. Postotna promjena tjelesne težine također je povezana s razinom boli, ukočenosti i funkcije koljena. Volumen lateralne tibijalne hrskavice i patelarne hrskavice nije se mijenjao s promjenom tjelesne težine. Rezultati istraživanja ukazuju da promjena tjelesne težine ima modificirajući učinak na bolest, s utjecajem i na strukturu koljena i simptome bolesti.

U istraživanje je uvršteno 112 pretilih odraslih osoba (BMI ≥ 30 kg/m2). Volumen medijalne tibijalne hrskavice mjeren MR-om i simptomi bolesti prema WOMAC indeksu (Western Ontario and McMaster Osteoarthritis Index) određeni su na početku istraživanja i u prosjeku 2.3 godine kasnije.

Osteoartritis koljena (gonartroza) je kronična degenerativna bolest, koja zahvaća sve dijelove zgloba, ne samo zglobnu hrskavicu. Gonartroza je česta bolest u osoba starijih od 50-60 godina, a tri puta je češća u žena nego u muškaraca. U početku se manifestira kao ukočenost koljena nakon dužeg sjedenja, koja prolazi nakon razgibavanja. Umor i bol javljaju se već nakon kratkog stajanja ili hodanja, a pri hodu su čujne krepitacije. U kasnijim stadijima javlja se atrofija mišića kvadricepsa te izražena kontraktura i bolnost. Liječenje može biti konzervativno ili kirurško.