x
x

Prekomjerna tjelesna težina i rizik za razvoj raka

  David Čičić, dr. med.

  20.08.2014.

Prema istraživanju objavljenom u medicinskom časopisu The Lancet prekomjerna tjelesna težina i pretilost povećavaju rizik za razvoj 10 učestalih karcinoma.

Prekomjerna tjelesna težina i rizik za razvoj raka

Istraživanje je analiziralo podatke liječnika opće prakse Ujedinjenog Kraljevstva. Obuhvaćeno je 5,24 milijuna zdravih ljudi starijih od 16 godina, koji su praćeni u prosjeku 7,5 godina. Autori su proučili odnos indeksa tjelesne mase (ITM) i rizika za razvoj 22 najčešća oblika karcinoma, koji predstavljaju 90% svih slučajeva karcinoma u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Tijekom praćenja 166.955 osoba je razvilo jedan od 22 oblika proučavanih karcinoma. Pokazalo se da je ITM povezan s razvojem 17 od 22 karcinoma, a da je veza posebno jaka za 10 oblika karcinoma.

Rezultati su pokazali da se porastom ITM-a za svakih 5 kg/m2 povećava rizik za razvoj raka maternice (62% veći rizik), žučnog mjehura (31% veći rizik), bubrega (25% veći rizik), vrata maternice (10% veći rizik), štitnjače (9% veći rizik) i leukemije (9% veći rizik). Također, visok ITM je bio povezan s 19% većim rizikom za razvoj raka jetre, 10% većim rizikom za razvoj debelog crijeva, 9% većim rizikom za razvoj raka jajnika i 5% većim rizikom za postmenopauzalni razvoj raka dojke.

Autori napominju da je rizik varirao ovisno o vrijednosti ITM-a, spolu i menopauzulnom statusu, čak su pronađeni dokazi da je visok ITM povezan s manjim rizikom za razvoj raka prostate i premenopauzalnog raka dojke.

U dodatku, istraživači su procijenili da porast ITM-a od 1 kg/m2 na razini populacije, što bi se prema sadašnjim kretanjima dogodilo svakih 12 godina, može prouzrokovati 3790 novih slučajeva ovih 10 karcinoma godišnje.

Prekomjerna tjelesna težina i pretilost predstavljaju globalni zdravstveni problem. U SAD-u više od 69% osoba starijih od 20 godina ima prekomjernu tjelesnu težinu ili je pretilo, a slično je i u Ujedinjenom Kraljevstvu s 62% osoba starijih od 16 godina. Dobro je poznato da prekomjerna tjelesna težina donosi niz zdravstvenih problema, utječući na razvoj šećerne bolesti, bolesti srca, visokog krvnog tlaka i moždanog udara.