x
x

Nova metoda liječenja bolnog zgloba u Općoj bolnici Karlovac

  20.08.2022.

Kirurški tim u Općoj bolnici Karlovac protekli je tjedan učinio prvu aplikaciju matičnih stanica u bolesni koljeni zglob. Radi se o metodi koja se provodi u lokalnoj anesteziji, pri čemu su pacijentu njegove vlastite matične stanice iz koštane srži prvotno obrađene, a potom i aplicirane u koljeno.

Nova metoda liječenja bolnog zgloba u Općoj bolnici Karlovac
Inovativnim iskoracima poput ovih metoda, djelatnici karlovačke Bolnice osiguravaju suvremene pristupe liječenja svojih pacijenata.

Postupak je uveo u karlovačku Bolnicu i realizirao Dr. Damir Ćaćić uz podršku ravnatelja Bolnice, g. Nikše Antice, pročelnika Službe za kirurgiju, Dr. Dražena Tufekovića te asistenciju medicinskih sestara Đurđice Brajdić, Kristine Jarnević i Dine Bonjeković.

Metoda liječenja matičnim stanicama predstavlja jedan od najsuvremenijh pristupa u ortobiologiji, grani ortopedske kirurgije kojom se liječe bolesti zglobova, tetiva i ligamenata vlastitim stanicama. Uz matične stanice, u Općoj bolnici Karlovac nedavno je isti tim uveo i korištenje druge ortobiološke metode – liječenje bolesti lokomotornog sustava vlastitim trombocitima iz venske krvi. Inovativnim iskoracima poput ovih metoda, djelatnici karlovačke Bolnice osiguravaju suvremene pristupe liječenja svojih pacijenata.

Ortobiologija 

Ortobiologija je najmlađa grana ortopedije koja unatrag 15 godina pokušava premostiti jaz između konzervativnog liječenja bolnih zglobova (led, lokalni analgetici, kreme) i operativnog liječenja (ugradnja umjetnog zgloba ili artroskopska toaleta zgloba). Ortobiologija predstavlja liječenje bolesti zglobova, tetiva i ligamenata vlastitim stanicama koje se uzimaju iz venske krvi, koštane srži ili masnog tkiva, te se obrađuju u posebnim aparatima te se potom apliciraju na bolno mjesto.

U Općoj bolnici Karlovac koriste dvije ortobiološke metode:

1. liječenje vlastitim stanicama pacijenta - trombocitima iz venske krvi te

2. liječenje vlastitim stanicama pacijenta - matičnim stanicama iz koštane srži.

Vlastite stanice iz venske krvi - trombociti (PRP - platelet rich plasma) Radi se o brzoj i jednostavnoj metodi, pri čemu pacijent dolazi u Dnevnu bolnicu kirurgije, vadi mu se krv iz vene u unaprijed pripremljeni spremnik koji se potom stavlja u aparat za koncentriranje i pripremu trombocita. Aparatu je potrebno 5 minuta za koncentriranje trombocita. Potom se dobiveni pripravak trombocita primjenjuje u oboljelo mjesto ili u oboljeli zglob. Da bi pacijent primio terapijsku dozu trombocita i da bi očekivano djelovanje terapije bilo oko godinu dana, pacijent dolazi na tri ovakva postupka u razmacima od 7 dana. U tih 14 dana pacijent će primiti najmanje jednu milijardu trombocita koji predstavljaju terapijsku dozu za smanjenje upale i bolova bolesnog zgloba, tetive ili ligamenta. Važno je za napomenuti da ova metoda predstavlja liječenje plazmom bogatom trombocitima, a ne matičnim stanicama kako se to u medijima najčešće prenosi. U venskoj se krvi nalazi zanemariv broj matičnih stanica. Za ovaj zahvat pacijent ne prima anesteziju, a na mjesto vađenja krvi ne aplicira se lokalni anestetik. Zahvat je najlakše povezati sa standardnim vađenjem krvi za laboratorijske pretrage. Priprema za zahvat se provodi pet dana prije samog vađenja krvi tako da pacijent treba piti više od 2l vode dnevno te izbjegavati lijekove protiv bolova osim paracetamola. Dobro hidriranim pacijentima uspjevamo koncentrirati maksimalnu količinu trombocita iz krvi, a izbjegavanje lijekova protiv bolova je bitno jer isti ti lijekovi utječu na strukturu stijenke stanica trombocita te se ti isti trombociti prebrzo raspadaju ukoliko pacijent uzima navedene lijekove tijekom ove vrste liječenja.

Oporavak nakon zahvata je kratak, svega tri dana poštede napora nakon čega se pacijent može vratiti svakodnevnim životnim aktivnostima. Početak djelovanja se osjeća najčešće nakon aplikacije druge doze PRPa, a maksimalni učinak je do tri mjeseca nakon zahvata. Ovisno o stupnju bolesti terapija može potrajati godinu dana.

Vlastite stanice iz koštane srži (BMAC - bone marrow aspirate concentration) Ova metoda predstavljanje liječenje matičnim stanicama. Matične stanice se prvo aspiriraju iz koštane srži. Najčešće mjesto za pristupanje u koštanu srž je gornji kraj potkoljenice. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji gdje na mjesto ulaza u koštanu srž apliciramo lokalni anestetik srednje dugog djelovanja koji blokira bolne signale 12 sati te omogućava brz oporavak pacijenta. Nakon aspiriranja koštane srži ista se kroz filtere pohranjuje u aparat sa centrifugom i specijalnim sitima koji odvajaju stanice te koncentriraju matične stanice na jednom mjestu. Za 100 ml aspirirane koštane srži dobit ćemo otprilike 5 ml matičnih stanica. Nakon polusatne obrade pripravak matičnih stanica iz koštane srži spreman je za aplikaciju. Pripravke matičnih stanica u Karlovačkoj bolnici koriste za liječenje srednje teških i teških oboljenja zgloba koljena kod pacijenata koji su premladi za ugradnju umjetnog koljena i kod pacijenata koji nisu kandidati za ugradnju umjetnog koljena, bilo zbog straha od operativnog zahvata ili zbog medicinske prepreke za izvođenje zahvata (bolesti srca i pluća koje priječe anesteziju). Priprema pacijenta za ovaj zahvat nije potrebna, zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji te pacijent sam može gledati izvođenje zahvata, a da pritom neće osjetiti bol ili će osjetiti dodir. Oporavak nakon zahvata je kratak, tri dana poštede napora nakon čega se pacijent može vratiti svakodnevnim životnim aktivnostima. Početak djelovanja matičnih stanica u bolesnom koljenu očekuje se nakon tri mjeseca te, ovisno o stupnju bolesti koljena, može potrajati duže vrijeme.