x
x

Peronealna tendoskopija – više od samostalne procedure: serija slučajeva

  11.03.2015.

Peronealna tendoskopija pokazala se sigurnom i uspješnom kako kao samostalan tako i kao dodatan zahvat, tj. nakon jednogodišnjeg praćenja svi su pacijenti bili bez simptoma, objavljeno je u CMJ-u.

Peronealna tendoskopija – više od samostalne procedure: serija slučajeva

Predstavljamo seriju pacijenata koji su podvrgnuti peronealnoj tendoskopiji kao samostalnom načinu liječenja ili kao dodatnom načinu liječenja na našem odijelu 2013. godine.

Pacijentima je postavljena klinička dijagnoza bolesti peronealnih tetiva i obavljen je radiološki pregled. Peronealna tendoskopija napravljena je na standardan način prije drugih artroskopskih ili otvorenih postupaka. Postoperativno liječenje provedeno je ovisno o tipu patologije. Zabilježena su tri slučaja djelomičnog razdora kratke lisnetetive, 4 slučaja nisko položenog trbuha kratkog lisnogmišića, 5 slučajeva tenosinovitisa i 1 slučaj subluksacije peronealnih tetiva unutar omota. Peronealna tendoskopija bila je samostalan postupak kod 5 pacijenata, a dodatan postupak kod 8 pacijenata – zajedno s prednjom ili stražnjom artroskopijom gležnja, kombiniranom prednjom i stražnjom artroskopijom gležnja, ili otvorenim kirurškim zahvatom.

Peronealna tendoskopija pokazala se sigurnom i uspješnom kako kao samostalan tako i kao dodatan zahvat, tj. nakon jednogodišnjeg praćenja svi su pacijenti bili bez simptoma. Naša serija pacijenata pokazuje da se peronealna tendoskopija može koristiti kao samostalan, ali i kao koristan dodatni zahvat.

Ivan Bojanić, Damjan Dimnjaković, Ivan Bohaček, Tomislav Smoljanović