x
x

Totalna endoproteza koljena isplativa samo kod pacijenata s najtežim simptomima

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  30.03.2017.

Prema rezultatima studije objavljene u u časopisu British Medical Journal, totalna endoproteza koljena zbog osteoartritisa (OA) trebala bi biti opcija samo za pacijente s najtežim simptomima.

Totalna endoproteza koljena isplativa samo kod pacijenata s najtežim simptomima

Osteoartritis uzrokuje bol, strukturalne promjene kosti i zgloba, ograničavanje pokreta, a na kraju i invalidnost. Bolest se obično javlja nakon 40. godine te postupno napreduje. Posljednjih godina u SAD-u značajno je porastao broj ugradnje totalne endoproteze koljena te se postavilo pitanje o isplativosti tog postupka kod pacijenata čiji simptomi nisu toliko teški.

Koristeći podatke iz dviju kohortnih studija na pacijentima s osteoartritisom koljena - Osteoarthritis Initiative (OAI) i Multicenter Osteoarthritis Study (MOST), istraživači su procjenjivali kako totalna endoproteza koljena koljena utječe na kvalitetu života pacijenta. U studije je uključeno preko 7000 sudionika, a praćeni su 2-9 godina. Tijekom praćenja, 5-8% pacijenata bilo je podvrgnuto tom zahvatu.

Rezultati su pokazali da totalna endoproteza koljena koljena ima manji utjecaj na kvalitetu života nego što se ranije mislilo, a utjecaj je bolji što su simptomi OA teži. Također, za pacijente čiji simptomi nisu bili toliko teški, ovaj postupak ni ekonomski nije opravdan.