x
x

Otkriven novi simptom zatajenja srca

  David Čičić, dr. med.

  27.03.2014.

Američki kardiolozi su zabilježili novi simptom uznapredovalog stadija zatajenja srca: kratkoća daha ili nedostatak zraka pri naginjanju prema naprijed, simptom kojeg su nazvali bendopneja. Otkriće je objavljeno u časopisu Journal of the American College of Cardiology: Heart Failure.

Otkriven novi simptom zatajenja srca
Autori smatraju da će bendopneja poboljšati neinvazivnu procjenu hemodinamike u bolesnika sa zatajenjem srca.

Bendopneja je bila prisutna u 29 od 102 (28%) bolesnika, sa srednjim vremenom potrebnim za nastanak simptoma 8 sekundi. Bolesnici s bendopnejom su imali više vrijednosti tlaka u desnom atriju i okluzivnog tlaka plućne arterije mjerenih u ležećem položaju, u odnosu na bolesnike koji nisu imali bendopneju. Pri naginjanju prema naprijed vrijednosti tlakova su bile još veće, sugerirajući prekomjerno nakupljanje tekućine u bolesnika s bendopnejom.

Mnogi bolesnici sa zatajenjem srca opisuju bendopneju pri aktivnosti kao što je oblačenje cipela. Ovaj simptom do sada nije bio opisan. Autori smatraju da će bendopneja poboljšati neinvazivnu procjenu hemodinamike u bolesnika sa zatajenjem srca.

Zatajivanje srca je klinički sindrom koji nastaje zbog privremene ili trajne nesposobnosti miokarda da omogući dostatnu perfuziju tkiva i organa. Najčešći simptomi zatajivanja srca su kronični umor, razni oblici zaduhe (dispneja, ortopneja, paroksizmalna noćna dispneja) i oticanje (od perifernih edema sve do anasrke i ascitesa). U liječenju se koriste opće mjere, farmakoterapijski pristup, a u terminalnoj fazi i transplantacija srca.

VEZANI SADRŽAJ > <