x
x

Dugotrajna pretilost i subklinička bolest srca

  Antonia Gucić, cand. mag.pharm

  28.09.2013.

Što pretilost dulje traje, to je veći rizik razvoja subkliničke ateroskleroze, utvrđeno je u istraživanju objavljenom u časopisu JAMA.

Dugotrajna pretilost i subklinička bolest srca

Približno 3300 mladih odraslih ljudi normalne tjelesne težine praćeno je tijekom 25 godina. Svakih nekoliko godina mjeren im je obujam struka i BMI (indeks tjelesne mase), a kalcifikacija koronarnih arterija procijenjena je pomoću kompjuterske tomografije (CT) u 15-oj, 20-oj ili 25-oj godini praćenja.

Oko 40% sudionika razvilo je opću ili abdominalnu gojaznost. Trajanje gojaznosti bilo je usko povezano s prisutnošću i stupnjem kalcifikacije koronarnih arterija. Na primjer, koronarne arterije bile su kalcificirane u 39% ispitanika s više od 20 godina opće ili abdominalne gojaznosti, naspram 25% ispitanika normalne tjelesne težine. Rizik od pojave kalcificiranja koronarnih arterija značajno se povećavao sa svakom dodatnom godinom gojaznosti.

Istraživači zaključuju: „Naši rezultati ukazuju da bi sprječavanje ili barem odgoda nastupa pretilosti u ranijoj zreloj dobi mogla bitno smanjiti rizik od koronarne ateroskleroze i ograničiti njen razvoj kasnije u životu.“