x
x

Epidemiologija zatajivanja srca u Republici Hrvatskoj

  Prof. prim. dr. sc. Mario Ivanuša, dr. med. specijalist kardiolog
  prim. Verica Kralj, dr. med. specijalist epidemiolog

  09.12.2014.

Zatajivanje srca značajan je uzrok mortaliteta i morbiditeta te je veliko medicinsko i ekonomsko opterećenje društva. Demografski čimbenici i smanjena smrtnost od koronarne bolesti srca zbog napretka u liječenju uzroci su porasta prevalencije i incidencije te bolesti.

Epidemiologija zatajivanja srca u Republici Hrvatskoj
U Hrvatskoj je 2013. godine umrlo 1341 osoba zbog zatajivanja srca, smrtnost se povećava s dobi i najviša je u najstarijim dobnim skupinama.

Zatajivanje srca bolest je pretežito starije životne dobi. U osoba starijih od 65 godine incidencija iznosi 10 na 1000 osoba godišnje, uz visoku petogodišnju smrtnost, unatoč modernom liječenju.

U Hrvatskoj je 2013. godine umrlo 1341 osoba zbog zatajivanja srca, smrtnost se povećava s dobi i najviša je u najstarijim dobnim skupinama. Posljednjih deset godina bilježi se stopa smanjenja smrtnosti, dok je kretanje apsolutnog broja hospitalizacija zbog zatajenja srca prilično stabilno. S obzirom na očekivani porast prevalencije potrebno je unaprijediti preventivne programe i zdravstvenu skrb.

VEZANI SADRŽAJ > <