x
x

Beta blokatori smanjuju smrtnost kod fibrilacije atrija

  David Čičić, dr. med.

  17.02.2016.

Upotreba beta blokatora kod bolesnika s fibrilacijom atrija povezana je sa smanjenom smrtnošću, čak i uz istovremeno prisutno srčano zatajenje, zaključak je novog istraživanja objavljenog u časopisu Circulation: Heart Failure.

Beta blokatori smanjuju smrtnost kod fibrilacije atrija
Nakon godine dana praćenja, smrtnost od svih uzroka u bolesnika s fibrilacijom atrija na terapiji beta blokatorom je bila 25% manja kod onih sa srčanim zatajenjem i 27% manja kod bolesnika bez srčanog zatajenja. Učestalost fatalnih tromboembolijskih incidenata je također bila manja kod korisnika beta blokatora.

Istraživanje je obuhvatilo 205.174 bolesnika s fibrilacijom atrija, među kojima je 39.741 bolesnik  imao manifestno srčano zatajenje. Uspoređivani su bolesnici na terapiji beta blokatorom s onima koji nisu uzimali lijek iz te skupine, a analizirano je šest različitih kardiovaskularnih ishoda, uključujući ukupnu smrtnost i fatalne tromboembolijske incidente.

Nakon godine dana praćenja, smrtnost od svih uzroka u bolesnika s fibrilacijom atrija na terapiji beta blokatorom je bila 25% manja kod onih sa srčanim zatajenjem i 27% manja kod bolesnika bez srčanog zatajenja. Učestalost fatalnih tromboembolijskih incidenata je također bila manja kod korisnika beta blokatora. Nakon pet godina rezultati su bili konzistentni s jednogodišnjima, ali je opažena veća redukcija učestalosti tromboembolijskih incidenata i ishemijskog moždanog udara kod korisnika beta blokatora.

Opservacijska priroda studije predstavlja ograničenje u tumačenju ovih rezultata, stoga su potrebna dobro dizajnirana randomizirana kontrolirana klinička istraživanja koja će uspostaviti čvrste dokaze o koristi i šteti terapije beta blokatorima kod ovih bolesnika.

VEZANI SADRŽAJ > <