x
x

Jaka bol nakon operacije kuka česta je bez obzira na vrstu anestezije

  04.01.2023.

Jaka poslijeoperacijska bol česta je nakon operacije prijeloma kuka bez obzira na regionalnu ili opću anesteziju. Spinalna anestezija nije bolja od opće anestezije u pogledu kretanja i preživljenja nakon 60 dana ili pojave poslijeoperacijskog delirija.

Jaka bol nakon operacije kuka česta je bez obzira na vrstu anestezije

Nalazi istraživanja ne podržavaju neka prethodna istraživanja koja sugeriraju da spinalna anestezija može rezultirati manjom poslijeoperacijskom boli u prvih nekoliko sati nakon operacije. Naprotiv, podaci sugeriraju da je spinalna anestezija povezana s više boli tijekom prva 24 sata nakon operacije i većom uporabom lijekova protiv boli na recept u prva dva mjeseca nego opća anestezija.

Istraživanje REGAIN (Regional versus General Anesthesia for Promoting Independence after Hip Fracture) bila je randomizirana studija na 1 600 odraslih osoba (srednja dob 78 godina; 77 % žena) provedena u 46 bolnica u SAD-u i Kanadi. Istraživanje je pokazalo da spinalna anestezija nije bolja od opće anestezije u pogledu kretanja i preživljenja nakon 60 dana ili pojave poslijeoperacijskog delirija. Istraživači u sklopu REGAIN-a izvješćuju o rezultatima unaprijed planirane sekundarne analize koja procjenjuje bol, učinak propisanih analgetika i zadovoljstvo bolesnika sa spinalnom u usporedbi s općom anestezijom. Više od 73 % bolesnika u obje skupine (1 050 od 1 428) imalo je jaku bol u prva 24 sata nakon operacije, izvješćuju Neuman i sur. (University of Pennsylvania Perelman School of Medicine, Philadelphia, SAD). Bolesnici sa spinalnom anestezijom prijavili su jaču bol samo u prva 24 sata nakon operacije, za razliku od bolesnika koji su primili opću anesteziju. Značajno je više bolesnika nakon spinalne anestezije uzimalo propisane analgetike nakon 60 dana (25 % u odnosu na 18,8 %; relativan rizik 1,33). Međutim, nije bilo razlika u boli, zadovoljstvu ili mentalnom statusu nakon 60, 180 ili 365 dana. Autori popratnog uvodnika ističu da svake godine u SAD-u više od četvrt milijuna starijih osoba doživi prijelom kuka, a gotovo svi su podvrgnuti operaciji. Ovaj važni doprinos Neumana i njegovih kolega dokazuje da kirurško zbrinjavanje prijeloma kuka starijih osoba uzrokuje jake poslijeoperacijske boli bez obzira na to jesu li operirani u regionalnoj ili općoj anesteziji, pišu dr. Alexander Arriaga i dr. Angela Bader s Medicinskog fakulteta Harvard u Bostonu. Kod akutne i kronične poslijeoperacijske boli već dugo su prihvaćene multimodalne strategije izvan regionalne anestezije i uporaba opioida, uključujući uporabu neopioidnih lijekova iz različitih skupina lijekova, fizikalnu terapiju te biopsihosocijalne i druge pristupe. Ključna su područja budućih istraživanja takvi i drugi multidisciplinarni perioperacijski postupci.

Goran Augustin