x
x

Poremećaj nekontroliranog prejedanja - rizik za razvoj metaboličke bolesti

  Klara Čičić, dr. med.

  03.10.2013.

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu General Hospital Psychiatry pokazuje da pretili muškarci koji se povremeno nekontrolirano prejedaju imaju gotovo 3 puta veći rizik za razvoj metaboličkog sindroma.

Poremećaj nekontroliranog prejedanja - rizik za razvoj metaboličke bolesti

Naime, pretili muškarci koji se često prejedaju imali su više razine triglicerida, glukoze u krvi natašte te viši krvni tlak u odnosu na pretile žene s istim poremećajem u prehrani. Prema ovoj studiji žene su sklonije ranije u životu prekomjerno povećati svoju tjelesnu težinu i sklonije su dijetama.

Studija je obuhvatila 190 odraslih pretilih osoba (26% muškaraca) koji imaju navedeni poremećaj u prehrani te su potražili pomoć liječnika obiteljske medicine.

Poremećaji u prehrani (eating disorders, ED) tek odnedavno uključuju i poremećaj povremeno nekontroliranog jedenja (binge eating disorder, BED) koji može sa sobom nositi ozbiljne zdravstvene komplikacije, osobito za muški spol. Autori naglašavaju važnost probira ovog poremećaja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti te smatraju da se on prerijetko dijagnosticira.