x
x

Postoji li povezanost autoimunih bolesti i poremećaja u prehrani?

  Klara Čičić, dr. med.

  15.09.2014.

Osobe s poremećajima u prehrani značajno češće boluju od autoimunih bolesti u usporedbi sa zdravim pojedincima, potvrdilo je novo finsko istraživanje objavljeno u PLoS One.

Postoji li povezanost autoimunih bolesti i poremećaja u prehrani?
Autoimuni proces doprinosi nastanku i održavanju poremećaja u prehrani i liječnici bi na to trebali misliti u svome radu.

Osobe s poremećajima u prehrani su imale više nego dvostruko veći rizik oboljenja od endokrinoloških autoimunih bolesti, točnije dijabetesa tipa 1 i gastroenteroloških autoimunih bolesti, odnosno Crohnove bolesti. Što se ostalih autoimunih bolesti tiče, rizik je također bio značajno veći.

Skupini od gotovo 2400 pacijenata s anoreksijom, bulimijom i poremećajem prejedanja tijekom višegodišnjeg razdoblja određena je prevalencija i incidencija autoimunih bolesti. Jedna ili više autoimunih bolesti dijagnosticirana je u gotovo 10% bolesnika s poremećajem jedenja.

Autori smatraju da autoimuni proces doprinosi nastanku i održavanju poremećaja u prehrani i da bi liječnici na to trebali misliti u svome radu, no potrebne su dodatne studije kojima bi se potvrdila i objasnila ova povezanost.