x
x

Prehrambene navike otočana i povezanost s metaboličkim sindromom

  04.10.2013.

Navike u prehrani odraslih osoba na otoku Hvaru i njihove povezanosti s metaboličkim sindromom i njegovim komponentama prikazane su u časopisu Collegium Antropologicum. Među stanovnicima jadranskih otoka postoji veća prevalencija metaboličkog sindroma (MetS) usprkos tradicionalno aktivnom životnom stilu i mediteranskoj dijeti.

Prehrambene navike otočana i povezanost s metaboličkim sindromom

Istraživači su proveli presječnu studiju ne bili identificirali navike u prehrani u uzorku od 1442 odrasle osobe s otoka Hvara te odredili jesu li MetS i njegove komponente povezane sa promijenjenim obrascem u tradicionalnoj mediteranskoj dijeti.

Unos hrane određen je pomoću upitnika o učestalosti unosa hrane. MetS je određen pomoću kriterija Međunarodne federacije za dijabetes (International Diabetes Federation).

Istraživanje  je pokazaloda su prehrambene navike ove populacije odvedene od tradicionalne dijete. Analiza glavne komponente identificirala je tri glavna obrasca. 30,6% ukupne prehrambene varijance činili su sljedeći obrasci: meso, alkohol i riba (MAFp), slatkiši, žitarice i masti (SGFp) te maslinovo ulje, povrće i voće (OVFp). MAFp se pokazao značajno povezan s MetS (p=0,027) te povišenom glukozom plazme (p=0,006).

VEZANI SADRŽAJ > <