x
x

Unos antioksidansa povezan s kvalitetom sperme kod starijih muškaraca

  Jacinta Vuković, dr. med.
  Marijana Oremuš, dr.med.

  17.10.2012.

Sredovječni i stariji muškarci koji putem prehrane unose dovoljno antioksidansa imaju bolju kvalitetu sperme od muškaraca koji ne konzumiraju dovoljno hranjivih tvari, objavljeno je u časopisu Fertility and Sterility.

Unos antioksidansa povezan s kvalitetom sperme kod starijih muškaraca

Istraživači su otkrili da muškarci u dobi od 45 godina i stariji, koji konzumiraju dovoljno vitamina C i E, folne kiseline i cinka, imaju manji broj oštećenja DNK u spermijima.

U istraživanje je uključeno 80 zdravih muškaraca, nepušača u dobi između 22 i 80 godina koji su dali uzorak sperme i ispunili upitnik o prehrani i dodatcima prehrani.

Među muškarcima dobi od 45 godina i starijima koji su konzumirali dovoljno vitamina C oštećenje DNK u spermijima je bilo za 20% manje u usporedbi s muškarcima koji nisu unosili dovoljno vitamina C. Preporučeni dnevni unos vitamina C za muškarce iznosi 90 mg, dok se unos do 2000 mg dnevno smatra sigurnim.Optimala količina vitamina C u ispitivanju iznosila je oko 700 mg dnevno.

Slični rezultati pronađeni su i za vitamin E, cink i folnu kiselinu: ispitanici su kao i kod unosa vitamina C unosili veće količine od preporučenih preporučeno, no unutar sigurnih granica.

Kako među mlađim muškarcima nije pronađena veza između unosa antioksidansa i kvalitete sperme, istraživači pretpostavljaju da se mlađi organizmi učinkovitije nose sa "oksidativnim stresom".

Istraživači napominju da rezultati ne upućuju na zaključak da konzumiranje antioksidansa može izliječiti neplodnost s obzirom da sudionici ispitivanja nisu imali problema s plodnošću .