x
x

Žene traže idealan uzorak donirane sperme

  16.08.2011.

Žene koje traže donora sperme često žele izabrati tatu na temelju određenih fizičkih detalja poput visine ili boje kose. No, buduće majke bi uskoro mogle odabrati oca svog djeteta iz kataloga u kojem se nalazi popis njegovih crta ličnosti, interesa, pa čak i smisla za modu – i to sve iz udobnosti vlastitog doma.

Žene traže idealan uzorak donirane sperme

Londonska banka sperme objavila je na svojoj web-stranici brošuru namijenjenu neplodnim parovima, neudanim ženama i lezbijkama. Ona sadrži pisane izjave svakog muškarca o tome zašto donira spermu uz procjene osoblja o tome što on voli.

Osoblje klinike je jednog donora opisalo kao 'ljubaznog, introspektivnog, promišljenog, s lijepim, opuštenim stilom'.
Drugi je 'vrlo individualan, dosjetljiv i umjetničke naravi. Ima jedinstvenu sliku 'rock-zvijezde' u smislu izgleda, ali ne u smislu životnog stila ili smjelosti.'
Treći je 'povučen, ali ako ga se potakne, on će strastveno razgovarati o stvarima koje su mu važne, kao o umjetnosti, glazbi i fotografiji.'

Glasnogovornik banke sperme dr. Kamal Ahuja je objasnio da žene više neće morati ići u kliniku kako bi izabrale svog muškarca. "One mogu pristupiti katalogu od kuće i učiniti svoj izbor on-line", kaže on.

Po zakonu, od klinika se ne zahtijeva davanje osobnih podataka o donorima. Naprotiv, one ne smiju dati nikakve informacije koje će identificirati te ljude. Nekoliko banaka nudi popise osnovnih fizičkih osobina, a neke daju zanimanja i hobije.

Novi katalog slijedi statistike koje pokazuju da je broj britanskih donora sperme u porastu. Najnoviji podatci otkrivaju da ih je 2008.g. bilo 396 u usporedbi sa samo 251 u 2005.g. Klinike su se bojale da će muškarci biti obeshrabreni zakonima donesenim prije šest godina koji su omogućili djeci donora da uđu u trag svojim biološkim očevima.

No, istraživanja Londonske banke sperme pokazuju da većina muškaraca donira iz altruističnih razloga te da imaju razumijevanja prema pravu djeteta da zna svoje roditelje.

Odbor za ljudsku oplodnju i embriologiju (HFEA) trenutno razmatra treba li donorima platiti za njihove usluge. Trenutno je dopuštena naknada do £ 250 za pokriće troškova i izgubljenu zaradu. Također je upućen poziv da se pažljivije vrši probir muškaraca, nakon što je jedan Amerikanac prenio potencijalno smrtonosnu kongenitalnu srčanu anomaliju na devetero djece začete njegovom doniranom spermom. Jedno od njih je umrlo sa svega dvije godine.

Izvornik: dailymail.co.uk
Preveo: Tihomir Ježinac, dr.med.