x
x

Novi Medix: Osnove nadomještanja bubrežne funkcije

  23.05.2012.

Tema broja novog Medixa je: Osnove nadomještanja bubrežne funkcije – priprema, liječenje i praćenje bolesnika. Cilj tematskog broja "Medixa" je liječnike primarne zdravstvene zaštite, ali i najširu stručnu javnost, upoznati s novim mogućnostima nadomještanja bubrežne funkcije, značajem pripreme bolesnika za bilo koji oblik nadomještanja bubrežne funkcije, kao i za praćenje bolesnika s kroničnom bolesti bubrega.

Novi Medix: Osnove nadomještanja bubrežne funkcije
Uz tematske članke i ovaj je put pripremljen dopisni test provjere znanja od 70 pitanja vrednovan u sustavu trajne medicinske izobrazbe Hrvatske liječničke komore za obnovu liječničke licencije.

Kronična bubrežna bolest je značajan javnozdravstveni problem. Oko 10% odraslog stanovništva ima kroničnu bubrežnu bolest. Rano otkrivanje, prevencija i liječenje mogu spriječiti brojne komplikacije, među kojima su najčešće i najozbiljnije kardiovaskularne komplikacije i kronično zatajenje bubrega. U bolesnika s kroničnim zatajenjem prijeko je potrebno nadomjestiti bubrežnu funkciju dijalizom ili transplantacijom bubrega. U Hrvatskoj je više od 4000 bolesnika, tj. oko 930 bolesnika na milijun stanovnika, u kojih se nadomješta bubrežna funkcija dijalizom ili transplantacijom.

Hemodijaliza i peritonejska dijaliza te transplantacija bubrega tri su metode nadomještanja bubrežne funkcije. U zadnjih desetak godina učinjen je značajan napredak, poglavito u transplantaciji bubrega. Nove metode u hemodijalizi i peritonejskoj dijalizi, novi lijekovi, bolja priprema bolesnika za transplantaciju bubrega te primjena novih lijekova nakon transplantacije produljili su život bolesnika s kroničnom bubrežnom bolesti, smanjili komplikacije i povećali kvalitetu života.

Cilj tematskog broja "Medixa" je liječnike primarne zdravstvene zaštite, ali i najširu stručnu javnost, upoznati s novim mogućnostima nadomještanja bubrežne funkcije, značajem pripreme bolesnika za bilo koji oblik nadomještanja bubrežne funkcije, kao i za praćenje bolesnika s kroničnom bolesti bubrega.

Tematski broj objavljen je u povodu održavanja poslijediplomskog tečaja trajne edukacije Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu o osnovama nadomještanja bubrežne funkcije, koji će biti održan 29. rujna 2012. godine, od 8.30 do 16.30 sati, u Multimedijskom centru Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice.

Nadalje, cilj je tematskog broja "Medixa" upoznati čitatelje s potrebnim, često opsežnim pretragama u bolesnika s terminalnim zatajenjem bubrežne funkcije i omogućiti s jedne strane prepoznavanje komplikacija takvih stanja, a s druge prepoznavanje komplikacija koje liječnici primarne zaštite mogu liječiti i u svojim ordinacijama.

Uz tematske članke i ovaj je put pripremljen dopisni test provjere znanja od 70 pitanja vrednovan u sustavu trajne medicinske izobrazbe Hrvatske liječničke komore za obnovu liječničke licencije.

doc. dr. sc. Draško Pavlović, dr. med., Zavod za nefrologiju i dijalizu, Klinika za unutarnje bolesti, Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice, Zagreb

Medix. 2012;98/99.

VEZANI SADRŽAJ > <