x
x

Zbrinjavanje akutnog bubrežnog zatajenja

  01.03.2013.

Zbrinjavanje akutnog bubrežnog zatajenja kontinuiranim i intermitentnim postupkom u bolesnika koji su bili hospitalizirani u jedinici intenzivnog liječenja objavljeno je u Liiječničkom vjesniku.

Zbrinjavanje akutnog bubrežnog zatajenja

Akutno zatajenje bubrega (AZB) nagli je gubitak ekskretorne funkcije bubrega. Analizirani su podatci bolesnika koji su bili hospitalizirani u jedinici intenzivnog liječenja od 2009. do 2011. godine, kod kojih je došlo do razvoja AZB-a i čije je stanje bilo takvo da je zahtijevalo primjenu jedne od mehaničkih metoda liječenja AZB-a - kontinuiranu ili intermitentnu.

Obuhvaćena su 63 bolesnika, 46 na kontinuiranoj metodi, 17 na intermitentnoj. Cilj je bio analizirati povezanost između metode liječenja i ishoda, šećerne bolesti tipa 2 i ishoda, maligne bolesti i ishoda, analizirati postoji li statistički značajna razlika između tih i ostalih parametara (kalij, urea, kreatinin, krvni tlak, dob, spol). Ishod je bio trenutačno preživljenje - je li bolesnik preživio ili nije. Rezultati su pokazali da je stopa mortaliteta veća kod bolesnika na kontinuiranoj metodi. Ipak, ti su bolesnici bili hemodinamski nestabilniji u usporedbi s bolesnicima na intermitentnoj metodi.

Marko Ćaćić