x
x

Japanski istraživači sve su bliže otkriću umjetne sperme

  12.08.2011.

Japanski znanstvenici otkrili su način kako mišje embrionalne matične stanice (EMS) diferencirati u spermije. Tim znanstvenika sa Sveučilišta Kyoto uspio je EMS miša pretvoriti u prekursorske stanice spermija, koje se zovu primordijalne zametne stanice (PGC), te su dokazali da se te stanice mogu razviti u zdrave spermije.

Japanski istraživači sve su bliže otkriću umjetne sperme

Kada se u miševe, koji nisu mogli normalno proizvesti spermu, transplantiraju PCG izvedene od matičnih stanica one se diferenciraju u normalne spermije, koji se potom rabe za uspješnu oplodnju jajnih stanica. Takve oplođene jajne stanice, kada se usade u majku primateljicu, proizvode zdrave potomke koji izrastu u plodne muške i ženske miševe. Istim postupkom može se proizvesti plodno potomstvo od induciranih pluripotentnih matičnih (iPS) stanica koje su često izvedene iz stanica kože odrasle jedinke.

Neki istraživački timovi u prošlosti su uspjeli stvoriti PGC, ali otkriće nikada nije rezultiralo i zdravim potomcima.

Stručnjak za plodnost dr. Allan Pacey sa Sveučilišta u Sheffieldu, rekao je za London Telegraph: "Ovo je značajan korak naprijed u razvoju procesa kojim bi se mogla stvoriti sperma za neplodne muškarce, možda uzimajući kao polazišnu točku stanice iz kože ili možda iz koštane srži. Očito je da treba još raditi kako bi se taj proces razradio i oplemenio, ali to je iznimno uzbudljivo."

Neki istraživački timovi već pokušavaju stvoriti spermu i jajašca od induciranih pluripotentnih matičnih stanica. To bi omogućilo homoseksualnim parovima da imaju djecu koja su genetski njihova. Određeni napredak postignut je i ovim naslovom koji ciljano privlači pažnju. Prošle godine su znanstvenici na Centru za tumore M.D.Anderson u Houstonu, proizveli muške i ženske miševe od dva oca koristeći iPS stanice. Tehnika je previše složena da bi se mogla koristiti u praksi, ali je potencijal za etičke kontroverze ogroman.

Kao što je etičar Insoo Hyun, sa Sveučilišta Case Western Resrve istaknuo prije nekog vremena (Hastings Center Report, siječanj/veljača, 2008): "Ova činjenica mogla bi radikalno promijeniti naše zdravorazumske pojmove ljudske plodnosti i neplodnosti."

Izvornik: the-scientist.com
Prevela: Mirna Pandžić, cand.med.