x
x

Prijevremeni porod i razvoj epilepsije

  Jacinta Vuković, dr. med.

  26.10.2011.

Prijevremeni porod povezan je s rizikom za razvoj epilepsije u odrasloj dobi, objavljeno je u časopisu Neurology. Rezultati istraživanja baziraju se na podacima Švedskog nacionalnog registra rođenih.

Prijevremeni porod i razvoj epilepsije

Istraživanje je uključilo 630.000 osoba rođenih u Švedskoj u dobi od 25 do 37 godina, od kojih je 27,953 registrirano kao nedonoščad. Dobiveni rezultati podržavaju postojeća saznanja koja povezuju prijevremeni porod s razvojem epilepsije kod djece, adolescenata te odraslih osoba.

U istraživanju je praćen broj hospitalizacija zbog epilepsije i broj preskripcija antiepileptika kod bolničkog i vanbolničkog liječenja u razdoblju između 2005. i 2009. godine: 922 osobe hospitalizirano je zbog epileptičkih napada, a najveći broj hospitalizacija odnosio se na populaciju osoba rođenih između 23. i 31. tjedna trudnoće.

Pronađeno je da i osobe rođene tijekom 35. ili 36. tjedna imaju višu stopu hospitalizacije uslijed epileptičnog napada u usporedbi s rođenima na termin.

Voditelj istraživanja, dr. Casey Crump, sa sveučilišta Stanford u Kaliforniji, napominje da je najrizičnija skupina imala stopu epileptičnih napada ispod 1% , te da nalazi ne bi trebali izazivati pretjeranu zabrinutost jer je rizik poprilično nizak. Za Reuters Health je izjavio da iako je nađena određena korelacija između prijevremenog poroda i epilepsije, ona može i nestati kako ljudi odrastaju, te da rezultati istraživanja ne dokazuju da prijevremeni porod sam po sebi uzrokuje epilepsiju.

Dr. Crump smatra da bi liječnici, roditelji nedonoščadi i odrasli koji za sebe znaju da su se rodili prijevremeno, trebali biti svjesni relativno većeg rizika za razvoj epilepsije tijekom života.