x
x

Prijevremeni porod i razvoj epilepsije

  Jacinta Vuković, dr. med.

  26.10.2011.

Prijevremeni porod povezan je s rizikom za razvoj epilepsije u odrasloj dobi, objavljeno je u časopisu Neurology. Rezultati istraživanja baziraju se na podacima Švedskog nacionalnog registra rođenih.

Prijevremeni porod i razvoj epilepsije

Istraživanje je uključilo 630.000 osoba rođenih u Švedskoj u dobi od 25 do 37 godina, od kojih je 27,953 registrirano kao nedonoščad. Dobiveni rezultati podržavaju postojeća saznanja koja povezuju prijevremeni porod s razvojem epilepsije kod djece, adolescenata te odraslih osoba.

U istraživanju je praćen broj hospitalizacija zbog epilepsije i broj preskripcija antiepileptika kod bolničkog i vanbolničkog liječenja u razdoblju između 2005. i 2009. godine: 922 osobe hospitalizirano je zbog epileptičkih napada, a najveći broj hospitalizacija odnosio se na populaciju osoba rođenih između 23. i 31. tjedna trudnoće.

Pronađeno je da i osobe rođene tijekom 35. ili 36. tjedna imaju višu stopu hospitalizacije uslijed epileptičnog napada u usporedbi s rođenima na termin.

Voditelj istraživanja, dr. Casey Crump, sa sveučilišta Stanford u Kaliforniji, napominje da je najrizičnija skupina imala stopu epileptičnih napada ispod 1% , te da nalazi ne bi trebali izazivati pretjeranu zabrinutost jer je rizik poprilično nizak. Za Reuters Health je izjavio da iako je nađena određena korelacija između prijevremenog poroda i epilepsije, ona može i nestati kako ljudi odrastaju, te da rezultati istraživanja ne dokazuju da prijevremeni porod sam po sebi uzrokuje epilepsiju.

Dr. Crump smatra da bi liječnici, roditelji nedonoščadi i odrasli koji za sebe znaju da su se rodili prijevremeno, trebali biti svjesni relativno većeg rizika za razvoj epilepsije tijekom života.

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Ibuxin RapidZipantola PROTECTOlfen gel
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Olfen gel
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: