x
x

Hrvatska udruga za epilepsiju – Ljubičasti dan 2015.

  Marija Škes, mag. educ. reh.

  26.03.2015.

Ove godine u Hrvatskoj se obilježava jubilarni 6. Ljubičasti dan. Kao službeni međunarodni partneri “Purple day-a” Hrvatska udruga za epilepsiju i Referentni centar za epilepsiju Ministarstva zdravlja RH KBC-a Zagreb organizirat će niz aktivnosti. Ovogodišnje manifestacije su pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Hrvatska udruga za epilepsiju – Ljubičasti dan 2015.

Bicikliraj za epilepsiju u Zagrebu

Javno okupljanje i povorka biciklista održat će se u centru Zagreba. Pozvani su svi građani koji na taj način žele pružiti podršku oboljelima od epilepsije, a povodom Ljubičastog dana, međunarodnog dana podrške osobama s epilepsijom. Organizatori akcije su Hrvatska udruga za epilepsiju, Referentni centar za epilepsiju Ministarstva zdravlja RH i Sindikat biciklista. Pokrovitelj ove manifestacije je Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Zagreb. 

Okupljanje i kratki prigodni skup održat će se 28. ožujka 2015. s početkom u 12,00 sati na Rooseveltovom trgu, a zatim slijedi vožnja biciklom na koju su pozvani građani koji na taj način žele pružiti podršku oboljelima od epilepsije. Predloženo je kretanje sljedećom rutom: Roosveltov trg – Klaićeva ulica – Medulićeva ulica – Prilaz Gjure Deželića – Masarykova ulica – Teslina ulica – Praška ulica – Starčevićev Trg – Haulikova ulica – Svačićev Trg – Kumičićeva ulica – Mihanovićeva ulica – Ulica Grgura Ninskog – Petrinjska ulica – Boškovićeva ulica – Park Zrinjevac.

Kako pomoći osobi koja ima epileptički napadaj?

 1. Ne dozvolite da vas uhvati panika! Unatoč dramatičnosti velikih napadaja važno je sačuvati prisebnost i učiniti sve da se pomogne osobi koja ima napadaj.
 2. Mjerite vrijeme napadaja! Većina napadaja završi za 2 do 3 minute, a ako se radi o dužem trajanju napadaja uvijek je nužna hitna liječnička intervencija.
 3. Spriječite tjelesne ozljede, osobito glave! Najbolje je pod glavu staviti jastuk ili nekakav mekani predmet.
 4. Osobu koja ima napadaj postavite u bočni položaj! Radi održavanja prohodnosti dišnih putova.
 5. Ne pokušavajte stavljati predmete između zubi! Pogrešno je i može dovesti do dodatnih ozljeda.
 6. Ne pokušavajte napadaj prekinuti sputavanjem mišićnih kontrakcija!
 7. Dobro je da su u blizini samo osobe koje pružaju pomoć!
 8. Za vrijeme i nakon napadaja neka vaše djelovanje i način govora budu takvi da djeluju umirujuće!
 9. Ostanite uz osobu dok se u potpunosti ne oporavi!
 10. Nemojte davati osobama lijekove, hranu ili piće dok nisu u potpunosti budni!

Svakako pozovite hitnu medicinsku pomoć:

 • ako epileptički napadaj traje dulje od 5 minuta;
 • ako se javi drugi epileptički napadaj neposredno nakon što je prvi završio;
 • ako osoba nakon napadaja ne dolazi k svijesti ili ne diše normalno;
 • ako ne postoje podaci da osoba od ranije boluje od epilepsije;
 • ako do epileptičkog napadaja dođe u vodi;
 • ako je osoba trudna, ozlijeđena ili boluje od šećerne bolesti.

Pridružite se organiziranim akcijama, pružite podršku oboljelim osobama, educirajte se o epilepsiji i o tome kako pomoći ukoliko oboljela osoba ima epileptički napadaj jer „Širenjem znanja o epilepsiji, rušimo predrasude!

Autorica članka: Marija Škes, mag. educ. reh., voditeljica Odsjeka za zdrave stilove života, Odjel za promicanje zdravlja, Služba za javno zdravstvo

Cijeli članak dostupan na www.stampar.hr