x
x

Epilepsija i duševni poremećaji

  07.04.2011.

Znanstvenici tvrde da djeca koja boluju od epilepsije imaju povećani rizik da jednoga dana budu psihijatrijski pacijenti.

Epilepsija i duševni poremećaji

Istraživači sa sveučilišta u norveškom glavnom gradu Oslu proučili su podatke prikupljene od 14,699 roditelja koji su imali djecu u dobi od osam do 13 godina.

Među njima je bilo i 111 dječaka i djevojčica (0.8%) koji su bolovali od epilepsije, a istraživači su otkrili da je 38% te djece imalo simptome neke od duševnih bolesti. To je značajno više no među zdravom djecom koja su sudjelovala u ovom istraživanju, a među kojom je bilo tek 17% onih sa simptomima neke od mentalnih bolesti.

Rizik je bio veći kod dječaka nego kod djevojčica, bez obzira na to da li su imali simptome epilepsije.

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu „Epliepsia", a autori istraživanja napisali su kako mnogi čimbenici utječu na povećanu učestalost mentalnih bolesti, i to drugačije kod djevojčica, a drugačije kod dječaka.

Znanstvenici smatraju da bi rano otkrivanje onih koji imaju najveći rizik za razvoj duševnih bolesti moglo omogućiti liječnicima da poduzmu nešto prije no što se bolest razvije u punom smislu.

Procjenjuje se da u svijetu oko 50 miliona ljudi boluje od epilepsije, dok je u Hrvatskoj ta brojka oko 45,000.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr. med.