x
x

Antidepresivi i poboljšana kognitivna funkcija nakon moždanog udara

  Maja Strineka, dr. med.

  06.02.2011.

Postoji veliki interes za adjuvantne restorativne terapije koje bi se koristile nekoliko mjeseci nakon moždanog udara u svrhu povećanja sposobnosti. Istraživači s odjela psihijatrije na Sveučilištu u Iowi objavili su studiju u kojoj su kroz 12 mjeseci ispitivali ulogu ekscitaloprama u poboljšanju funkcija bolesnika koji su preboljeli moždani udar.

Antidepresivi i poboljšana kognitivna funkcija nakon moždanog udara

Bolesnici i 2 kontrolne grupe, jedna koja je uzimala placebo i druga na terapiji riješavanjem problema, riješavali su razne testove pamćenja i izvršnih funkcija. Uključeno je 129 bolesnika koji su podijeljeni u grupe i ispitivani 3 mjeseca nakon moždanog udara. Nađena je razlika u Repeatable Battery for the Assessment of Neuropsychological Status (RBANS) testu, na ukupnom rezultatu i na rezultatima odgođenog pamćenja, između sve 3 grupe.
Bolesnici na ekcitalopramu imali su poboljšanje u globalnom kognitivnom funkcioniranju, posebno verbalnom i vizualnom pamćenju. Rezultat nije bio povezan s depresijom. Preporučaju se daljnja istraživanja uloge antidepresiva u liječenju moždanog udara i njegovih posljedica.

VEZANI SADRŽAJ > <