x
x

Hrvatski dan moždanog udara 21. lipnja

  21.06.2012.

Hrvatski dan moždanog udara 21. lipnja, obilježava se kako bi se ukazalo na opasnost od tog, jednog od vodećih uzroka smrtnosti i pobola u našoj zemlji, kao i zbog činjenice da je većina faktora rizika koji dovode do moždanog udara moguće spriječiti.

Hrvatski dan moždanog udara 21. lipnja
Hrvatski dan moždanog udara obilježava se 21. lipnja. Moždani udar jedan je od glavnih uzroka smrtnosti u Hrvatskoj.

Moždani udar jedan je od prioritetnih javnozdravstvenih problema u Hrvatskoj i nalazi se na drugom mjesto kao uzrok smrti. Tako je u 2010. od posljedica moždanog udara umrlo 5.115 muškaraca ili njih 12,5 posto, te 4 404 žene, odnosno 16,7 posto žena među ukupno umrlima.

Moždani udar je iznenadni poremećaj cirkulacije u mozgu koji dovodi do nedovoljne opskrbe kisikom i hranjivim tvarima određenih dijelova mozga.

U 85 posto slučajeva moždani udar posljedica je ugruška koji onemogućuje protok krvi u određene dijelove mozga (ishemijski moždani udar), ostali slučajevi uzrokovani su puknućem krvne žile u mozgu (hemoragijski moždani udar).

Osobe koje su najčešće izložene moždanom udaru su pušači, dijabetičari, imaju povišeni krvni tlak i povišene masnoće u krvi. Također, u faktore rizika ubrajaju se pretilost, nedovoljna tjelesna aktivnost, prekomjerno konzumiranje alkohola i stres.

U svijetu svakih 6 sekundi jedna osoba umre od moždanog udara. Moždani udar na drugom je mjestu vodećih uzroka smrtnosti u dobi iznad 60 godina, a peti vodeći uzrok u dobi 15-59 godina.

Najčešći simptomi moždanog udara su:
utrnulost, slabost ili oduzetost lica, ruke, noge ili cijele polovice tijela
• poremećaji govora koji se mogu očitovati nerazumljivim, otežanim govorom ili potpuna nemogućnošću govora
• iznenadno zamagljenje vidnog polja u cijelosti ili djelomično i/ili gubitak vida najćešće na jednom oku
• iznenadna jaka glavobolja praćena povraćanjem bez jasnog uzroka
• omaglice, vrtoglavice, gubitak ravnoteže povezani s drugim simptomima
• prolazni simptomi - svi navedeni simptomi, kraćeg trajanja, nazivaju se tranzitorne ishemične atake (TIA), mogu biti upozoravajući znak moždanog udara, te zahtijevaju neurološku obradu.