x
x

Novi lijek: Pioglitazon

  01.06.2011.

Dopunom Liste lijekova HZZO-a, koja je stupila na snagu krajem svibnja 2011., po prvi puta će se na hrvatskom tržištu naći lijek pioglitazon, zaštićenog imena Pioglitazon PLIVA. Pioglitazon je lijek iz skupine tiazolidindiona (TZD), a koristi se u liječenju šećerne bolesti tipa 2.

Novi lijek: Pioglitazon

Skupina TZD nije novijeg datuma u terapijskom kontekstu DMT2, ali značenje pioglitazona leži u činjenici da je jedini, preostali predstavnik skupine na našem (europskom) tržištu. Naime, prvi predstavnik skupine, troglitazon, vrlo brzo je povučen s tržišta nakon početka primjene zbog izražene hepatotoksičnosti. 1999., kada i pioglitazon, na svjetskom se tržištu pojavljuje roziglitazon, koji nakon par godina dolazi u Hrvatsku, ali... U rujnu 2010. roziglitazon je povučen s tržišta svih europskih zemalja (u SAD ostaje u primjeni, ali uz znatne restrikcije) zbog izraženih kardiovaskularnih nuspojava i s njima povezane povećane smrtnosti.

Zbog činjenice da pioglitazon u to vrijeme još nije bio registriran u Hrvatskoj, u terapijskom smislu nastaje znatna 'rupa', jer pioglitazon, svojim jedinstvenim mehanizmom djelovanja na molekularnoj razini i snažnim utjecajem na smanjenje inzulinske rezistencije, kao i brojnim drugim učincima, predstavlja poželjnu terapijsku opciju. Štoviše, u zajedničkom terapijskom algoritmu iz 2009., a koji se nije mijenjao ni 2010., American Diabetes Association (ADA) i European Association for the Study of Diabetes (EASD), navode pioglitazon kao jedan od lijekova izbora za rano liječenje DMT2. I upravo zbog te činjenice, konačna odluka Povjerenstva za lijekove HZZO-a, o uvrštenju pioglitazona na Listu lijekova dočekana je s velikim odobravanjem u akademskoj zajednici i među liječnicima kliničarima, koji se svakodnevno bave liječenjem dijabetesa, bolesti koja je u znatnom epidemiološkom zamahu, tako da svaka, a napose kvalitetna terapijska opcija predstavlja dodatni benefit i za liječnike i za pacijente.

Bitno je da će lijek biti na osnovnoj listi pa neće predstavljati dodatni trošak za pacijente. Stoga vjerujemo da će svojim terapijskim svojstvima i mogućnošću kombiniranja s većinom uobičajeno korištenih lijekova, kao i monoterapijskoj primjeni, donijeti nove mogućnosti u liječenju DMT2.

 

VEZANI SADRŽAJ > <