x
x

Patofiziologija i patološka klasifikacija dijabetičke nefropatije

  21.09.2013.

Patogeneza pojedinih patoloških stadija dijabetičke nefropatije slabo je poznata. Kad bi bili poznati pojedini patofiziološki mehanizmi koji dovode do glomeruloskleroze, otvorile bi se mnoge kliničke mogućnosti za prevenciju završnoga stupnja i time sprječavanje terminalnoga stadija bubrežne insuficijencije, objavljeno je u Medixu.

Patofiziologija i patološka klasifikacija dijabetičke nefropatije

Dijabetička nefropatija je najčešći uzrok terminalnog stadija kroničnoga bubrežnog zatajenja. Ne razviju svi bolesnici sa šećernom bolešću dijabetičku nefropatiju, što pokazuje da osim okolišnih čimbenika i genski čimbenici imaju važnu ulogu.

Patofiziološki mehanizam još nije u potpunosti istražen, a dosadašnje studije pokazuju da glikacija cirkulirajućih i intrarenalnih proteina, arterijska hipertenzija i intrarenalni poremećaji u hemodinamici putem raznih čimbenika rasta, citokina i kompleksnih signalnih putova dovode do razvoja dijabetičke nefropatije. Potrebna su daljnja istraživanja da bi se pronašao mehanizam koji bi omogućio terapijsko djelovanje i u prevenciji i u progresiji dijabetičke nefropatije.

Dajana Katičić, Josipa Josipović, Draško Pavlović

Zavod za nefrologiju i dijalizu, Klinika za unutarnje bolesti KBC-a Sestre milosrdnice, Zagreb