x
x

Možemo li prevenirati suicid pomoću Google oglasa?

  28.04.2023.

Do sada je poznato da pojedinci prije planiranja suicida znaju pretraživati na internetu pojmove povezane sa samoubojstvom.

Možemo li prevenirati suicid pomoću Google oglasa?

Istraživači su u ovom istraživanju kroz 2 studije istraživali angažman u reklamnoj kampanji provedenoj na Googleu kako bi došli do pojedinaca koji razmišljaju o samoubojstvu.

Prvo su osmislili kampanju koja je bila fokusirana na krizu, osobe koje planiraju suicid. Kampanja je trajala 16 dana, a u kampanju su bile uključene ključne riječi povezane s krizom suicida i to plaćenim Google oglasima i odredišnu stranicu kako bi pojedincima pomogli u pronalaženju nacionalnog telefonskog broja za prevenciju samoubojstva.

U drugom tjednu proširena je kampanja kako bi pomogli i pojedincima koji razmišljaju o samoubojstvu. Radilo se kampanji koja je trajala 19 dana sa širim rasponom ključnih riječi putem zajednički dizajnirane web stranice i sa širim rasponom specifičnog sadržaja (npr. priče iz proživljenih iskustava).

U prvoj studiji oglas je prikazan 16.505 puta a kliknuto je 664 puta (stopa klikova 4,02%). Na dežurnoj liniji bio je 101 poziv. U drugoj studiji, oglas je prikazan 120.881 puta i kliknut je 6227 puta (5,15% klikova); od ovih 6227 klikova, bilo je 1419 (22,79%) angažmana na stranici, što je znatno viša stopa od prosjeka prikazivanja Google oglasa u kojima je angažman oko 3%. Broj klikova na oglas bio je visok usprkos tome što je vjerojatno postojao banner telefonske linije za pomoć u prevenciji suicida.

Plaženi oglasi za brzo pretraživanje moga bi biti dobar, isplativ i dalekosežni način dopiranja do onih osoba koje razmišljaju o suicidu.