x
x

Platforma DAP postavlja nova 'pravila igre' u znanstvenom izdavaštvu

  01.04.2023.

Novi projektni nizovi Demokratizacija znanstvenog izdavaštva (DAP), kojeg koordinira Centar za informatiku i računarstvo (CIR) Instituta Ruđer Bošković (IRB) usmjereni su na uspostavljanje novog, pouzdanijeg i učinkovitijeg ekosustava za znanstveno izdavaštvo. Cilj ove inicijative je stvaranje sustava znanstvene komunikacije koji promovira slobodan tijek znanja u znanosti kroz platformu koja promiče znanstvenu suradnju i slobodnu razmjenu znanstvenih informacija.

Platforma DAP postavlja nova 'pravila igre' u znanstvenom izdavaštvu

Kako istraživači mogu svoj rad učiniti dostupnijim te kako znanstveno izdavaštvo možemo učiniti učinkovitijim, pravednijim i pouzdanijim, samo su neka od pitanja koja adresira nova projektna inicijativa za demokratizaciju znanstvenog izdavaštva.

Uz znanstvenike s IRB-a, inicijativa okuplja stručnjake i suradnike iz NGI Trublo, Moon Code i HashNET-a te projektne partnere iz konzorcija Trace4EU i EBSI-NE iz 35 zemalja. Projekti se  financiraju u okviru programa Obzor 2020 i programa Digitalna Europa (DEP), a temelje se na blockchain tehnologiji i europskoj Blokchain servisnoj infrastrukturi (EBSI).

Platforma DAP razvija se kao odgovor na brojne izazove s kojima se istraživači suočavaju u znanstvenom izdavaštvu. To uključuje dugotrajne i ponekad netransparentne procese recenziranja, visoke troškove objavljivanja i ograničen pristup mogućnostima i resursima. Ova ograničenja često sprječavaju znanstveni napredak i inovacije te ograničavaju diseminaciju važnih rezultata istraživanja.

DAP platforma temeljena je na blockchain tehnologiji i namijenjena je razvoju demokratske, pouzdane i učinkovite infrastrukture za objavljivanje znanstvenih rezultata. Ovakva demokratizacija akademskog izdavaštva trebala bi dovesti do stvaranja novih vrijednosti i podizanja kvalitete u znanosti, kao i do novog načina prikupljanja i dijeljenja znanstvenih spoznaja i akademskog rangiranja.

Platforma DAP uključuje decentralizirani skup pravila i procedura, decentralizirano arhiviranje članaka, decentralizirani otvoreni proces recenziranja, valoriziranje rada autora i recenzenta i mogućnost brze i pouzdane objave.

''Pozivamo istraživače i znanstvenike iz cijelog svijeta da se pridruže DAP inicijativi kako bi podržali demokratizaciju akademskog izdavaštva i pomogli u oblikovanju budućnosti temeljenoj na znanstvenom napretku i inovacijama", rekao je dr. sc. Karolj Skala, koordinator projekta DAP.

Razvoj platforme DAP možete podržati ispunjavanjem upitnika koji će pomoći da bolje razumijvanje stvarnih potreba. Povratna informacija bit će presudna u zajedničkom oblikovanju budućnosti znanstvenog izdavaštva i osiguravanju da platforma DAP zadovolji potrebe istraživača i akademske zajednice.