x
x

Tjedan otvorenog pristupa 2022.

  25.10.2022.

Tjedan otvorenog pristupa je međunarodna inicijativa koja se svake godine u listopadu obilježava diljem svijeta s ciljem promoviranja otvorenog pristupa znanstvenim informacijama. “Otvorenost za klimatsku pravdu” tema je ovogodišnjeg Međunarodnog tjedna otvorenog pristupa, koji se obilježava od 24. do 30. listopada, 2022.

Tjedan otvorenog pristupa 2022.

Ovogodišnja tema, koju je odabrao Savjetodavni odbor Tjedna otvorenog pristupa, prilika je za okupljanje, poduzimanje akcija i podizanje svijesti o tome kako otvorenost osigurava klimatsku pravdu. Svi su pozvani na organiziranje rasprava i poduzimanje aktivnosti oko „Otvorenosti za klimatsku pravdu” kada je to najprikladnije tijekom cijele godine te da prilagode temu i aktivnosti svom lokalnom kontekstu.

Ovogodišnji fokus na klimatsku pravdu nastoji potaknuti povezivanje i suradnju između klimatskog pokreta i međunarodne zajednice otvorene znanosti. Razmjena znanja ljudsko je pravo, a suočavanje s klimatskom krizom zahtijeva brzu razmjenu znanja preko geografskih i ekonomskih granica, kao i između različitih znanstvenih disciplina.

Klimatska pravednost izričito je priznanje da klimatska kriza ima dalekosežne učinke, a posljedice “nisu jednako ili pravedno raspoređene između bogatih i siromašnih, žena i muškaraca, starijih i mlađih generacija”, kako ističe UN. Ove neravnoteže moći također utječu na sposobnosti zajednica da proizvode, šire i koriste znanje o klimatskoj krizi. Otvorenost može otvoriti puteve za pravedniju razmjenu znanja i poslužiti kao sredstvo za rješavanje problema nejednakosti koje oblikuju učinke klimatskih promjena i naš odgovor na njih.

Glavni događaj naziva "Ne pričaj mi priču o klimatskoj pravdi" održat će se u obliku panel diskusije 27. listopada 2022. od 13 do 15h na Institutu Ruđer Bošković, dvorana u 3. krilu.

Teme panela su:

  • Na koji način otvoreni pristup pomaže razvoju i širenju klimatske pismenosti?
  • Knjižnice kao most između znanosti i javnosti i njihova uloga u olakšavanju brze razmjene znanja
  • Može li se bez uključenja politike i/ili morala svakog pojedinca očekivati promjena?

Prijenos i putem Zooma.