x
x

Sveučilište u Zagrebu i ove godine među najboljih 500 sveučilišta na svijetu

  26.08.2023.

Sveučilište u Zagrebu i ove je godine plasirano među najboljih 500 sveučilišta na svijetu, prema Šangajskoj listi čime je potvrdilo svoje mjesto među najboljim sveučilištima na svijetu.

Sveučilište u Zagrebu i ove godine među najboljih 500 sveučilišta na svijetu

Šangajska lista smatra se jednim od najcjelovitijih i najuglednijih izvora za rangiranje svjetskih sveučilišta. Njezini kriteriji, kao što su znanstvene publikacije, citiranost istraživanja, osvojene nagrade i globalni akademski utjecaj, pružaju objektivnu mjeru akademske izvrsnosti, stoga plasman Sveučilišta u Zagrebu među elitnih 500 institucija svijeta potvrđuje kvalitetu u istraživanju, obrazovanju i inovacijama.

Od više od 30.000 sveučilišta u svijetu, samo oko 2.500 zadovoljava kriterije za rangiranje te se u okviru Šangajske liste objavljuje najboljih 1.000.

Temeljni kriteriji rangiranja su:

  • broj alumna koji su osvojili Nobelovu nagradu ili Fieldsovu medalju
  • broj znanstvenika koji su osvojili Nobelovu nagradu ili Fieldsovu medalju te broj znanstvenika koji su na listi najcitiranijih znanstvenika koju objavljuje Clairvate Analytics
  • broj radova objavljenih u časopisima Nature i Science te broj radova indeksiranih u SCI-Expanded i SSCI bazama
  • produktivnost po znanstveniku.

Plasman Sveučilišta u Zagrebu važan je doprinos reputaciji hrvatske znanosti u svijetu te važno priznanje i poticaj istraživačima za nastavak uspješnoga rada. 

Više informacija o rangiranju može se pronaći na https://www.shanghairanking.com/