x
x

Radionica o podacima i softveru otvorenog koda za otvorenu znanost

  23.11.2022.

U okviru projekta NI4OS-Europe (National Initiatives for Open Science in Europe) od 30. studenog – 1. prosinca 2022. održava se radionica (hackaton) pod naslovom “Hands-on workshop: Touching on Data and Open-Source Software for Open Science”.

Radionica o podacima i softveru otvorenog koda za otvorenu znanost

Tema radionice su otvoreni istraživački podaci i softver otvorenog koda. Radionica je hibridnog tipa (on-line i on-site) u organizaciji Računarskog centra Sveučilišta u Beogradu (RCUB), Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu (SRCE) te Instituta Ruđer Bošković (IRB) i održava se istovremeno  na više lokacija u Srbiji i Hrvatskoj.

Sudionici će na radionici steći uvid u trenutne izazove vezane uz napredak otvorene znanosti, korištenje softvera slobodnog i otvorenog koda (FOSS) u znanosti  na primjeru istraživačkih servisa i alata NI4OS- Europe zajednice, te njihove primjene u praksi. Radionica je prilika za razmjenu ideja, stjecanja novih spoznaja o ponuđenim temama i njihovu promociju.

Teme radionice:

  • Kvaliteta i poboljšanje podataka o uslugama i resursima za istraživače
  • Kako razviti i poboljšati istraživački softver ili uslugu  te povećati njihovu vidljivost
  • Kako stimulirati korištenje softvera otvorenog koda u znanosti
  • Izbor licence za software otvorenog koda
  •  Poboljšanje kvalitete istraživanja i istraživačkih podataka

Cilj radionice je upoznati sudionike s konceptima koji su pokriveni temom, dostupnim NI4OS-Europe uslugama, prednostima korištenja softvera slobodnog i otvorenog koda (FOSS) i njegovoj primjeni.  Razina istraživačkiog iskustva i iskustva u korištenju softvera otvorenog koda nije presudna za sudjelovanje. Nadamo se da će svi sudionici imati priliku naučiti nešto novo o otvorenim istraživačkim podacima, upravljanju istraživanjem što će rezultirati novim idejama i kreiranjem inicijalnog prototipa u okviru zadane teme.