x
x

Popularizacija javnog zdravstva na bazi stem pristupa

  31.01.2023.

U sklopu provedbe ESF (Europski socijalni fond) projekta Popularizacijom STEM-a do očuvanja javnog zdravlja, Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa, za učenike srednjih i osnovnih škola u Zagrebu, organiziraju STEM radionice iz područja biomedicine i zdravstva kao potencijalnih budućih zanimanja i važnosti u očuvanju javnog zdravlja.

Popularizacija javnog zdravstva na bazi stem pristupa

Program radionica obuhvaća ulogu STEM-a u zaštiti zdravlja i načine dolaska do rezultata i otkrića u STEM-u, a cilj je mladima prikazati razvoj znanstvene pismenosti i znanstvenog načina razmišljanja u biomedicini i zdravstvu kao STEM područja (eng. Science, Technology, Engineering, Mathematics). Ovo je jedinstvena prilika da se kroz STEM pristup mladima omogući jedinstveni edukativni sadržaj i interaktivne radionice u kojima imaju prilike vidjeti zanimljivosti stomatologije kao struke i znanosti te primjenu STEM pristupa u zdravstvu istraživanjem anatomskih modela ljudskog organizma, svijeta pod mikroskopom i zanimljivih vježbi i sadržaja.

Organizirane su dvije tematske cjeline:

O zdravlju i znanosti u stomatologiji

 • Lokacija radionice je edukacijska dvorana na Stomatološkom fakultetu, Gundulićeva 3, Zagreb
 • Sadržaj radionice: Na radionici zainteresirani mogu saznati kako se STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) primjenjuju u stomatologiji, vidjeti primjere znanosti u službi oralnog zdravlja, kako se istražuje dijagnostika i promjene u usnoj šupljini i praktično isprobati razne vježbe poput ispune zuba kao dio restaurativne dentalne medicine i načine pravilne oralne higijene te zaslužiti STEM DIPLOMU!
 • Radionicu vode Studenti Stomatološkog fakulteta uz mentorstvo profesora Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
 • Trajanje jedne radionice je do dva školska sata
 • Raspored dostupnih termina i kontakt za rezervaciju pogledajte ovdje: https://stem.huhiv.hr/raspored-stem-radionica-zagreb/

Istraži i očuvaj zdravlje

 • Lokacija radionice je edukacijska dvorana Timeout Heritage Hotela Zagreb, Ilica 16, Zagreb
 • Sadržaj radionice:
  • Prvi dio: Na radionici zainteresirani mogu saznati što je STEM, upoznati STEM zanimanja i metodologiju učenja, pogledati praktične primjere i primjenu iz svakodnevnog života, saznati više o načinima dolaska do otkrića u znanosti i medicini,
  • Drugi dio: pogledati zanimljive video materijale, istražiti 3D modele ljudske anatomije, pogledati svijet virusa i bakterija kroz mikroskop, riješiti zanimljive STEM kvizove i zaslužiti STEM DIPLOMU!
  • Radionicu vode Stručnjaci iz područja psihologije Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa uz mentorstvo zdravstvenog stručnjaka (doktora medicine, specijalista epidemiologije).
  • Trajanje jedne radionice je do dva školska sata
  • Raspored dostupnih termina i kontakt za rezervaciju pogledajte ovdje: https://stem.huhiv.hr/raspored-stem-radionica-zagreb/

Riječ je o projektu financiranom iz Europskog socijalnog fonda koji provode stručnjaci Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa. U sklopu projekta provodi se izvanškolska aktivnost promicanja znanstvene pismenosti i znanstvenog načina razmišljanja u prosuđivanju i rješavanju problema pojedinaca i društva. Projekt se primarno orijentira na pristup djeci i mladima sa obuhvatom opće populacije u svrhu popularizacije STEM područja biomedicina i zdravstvo.

Trodnevne radionice se provode u sklopu projekta Popularizacijom STEM-a do očuvanja javnog zdravlja – UP.04.2.1.10.0050. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda uz intenzitet potpore od 100%.