x
x

Oko 2000 testiranih mladih osoba u Checkpoint centru Zagreb

  09.02.2024.

Tijekom 2023. godine u CheckPoint centru Zagreb Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnih hepatitisa (HUHIV) testiranju na spolno prenosive infekcije pristupilo je 1979 osoba kod kojih je utvrđeno ukupno 180 preliminarno pozitivnih nalaza na pet infekcija na koje su se testirali prema procjeni rizika nakon savjetovanja.

Oko 2000 testiranih mladih osoba u Checkpoint centru Zagreb

Korisnici su se anonimno i besplatno (i bez uputnice) mogli testirati na HIV, hepatitis C, te tri bakterijske spolno prenosive infekcije: klamidijsku infekciju, sifilis i gonoreju, ovisno o procjeni rizika. Na testiranje najčešće dolaze mladi u prosječnoj dobi od 28 godina, od kojih je bilo 80% muškaraca i 20% žena.

Među 180 novootkrivenih infekcija, najveći udio zauzima klamidijska infekcija (38%), slijedi infekcija virusom hepatitisa C (26%), zatim gonoreja (16%), sifilis (15%), a najmanji udio čini infekcija HIV-om (5%).

Najčešći razlozi za testiranje su osobna zabrinutost za svoje spolno zdravlje i (samo)procjene rizičnih spolnih ponašanja, prijašnja dijagnoza spolno prenosive bolesti ili spolno prenosiva bolest kod partnera ili partnerice. 

CheckPoint centar Zagreb udruge HUHIV izvaninstitucionalni je centar za zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja u zajednici i djeluje od 2013. godine kao nadogradnja zdravstvenom sustavu predstavljajući sinergiju i suradnju institucionalnog zdravstvenog sustava i društvene zajednice. CheckPoint Zagreb je među prvim centrima za savjetovanje i testiranje na spolno prenosive infekcije u zajednici u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Njegova svrha i cilj je provedba aktivnosti i usluga sa sveobuhvatnim pristupom prevenciji bolesti i promicanju zdravih stilova života, prvenstveno u području prevencije rizičnih spolnih ponašanja i očuvanja spolnog i reproduktivnog zdravlja, objedinjujući područje mentalnog, tjelesnog, spolnog i socijalnog zdravlja.

CheckPoint udruge HUHIV djeluje na dvije lokacije u Zagrebu, u Domagojevoj 10 i u Heinzelovojh 62a u sklopu projekta Centar za zdravlje mladih Grada Zagreba.

Djelovanje se temelji na stručnim smjernicama i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) te primjerima dobre prakse u svijetu i Europi. Načela rada su pružanje usluga u području zaštite i unaprjeđenja spolnog zdravlja osoba, obitelji i zajednice besplatno anonimno, bez uputnice, stručno, brzo i povjerljivo. Za testiranje se koriste brzi probirni testovi, na HIV i hepatitis C iz sline s rezultatom za 20 minuta, te kombinirani testovi na HIV i sifilis iz kapljice krvi iz jagodice prsta s rezultatom za jednu minutu. Testiranje na klamidiju i gonoreju provodi se uzimanjem uzoraka (urin, vaginalni ili analni bris) koji se testiraju u laboratoriju s rezultatom za desetak dana.