x
x

Tjedan spolnog zdravlja - nema maženja bez paženja

  10.06.2024.

Spolno zdravlje je neizostavan dio cjelokupnog zdravlja svakog pojedinca. Kao i tjelesno i mentalno zdravlje, spolno zdravlje čini važnu ulogu u općem blagostanju. Promicanje spolnog i reproduktivnog zdravlja i zdravstvena pismenost pojedinca u ovom području obuhvaćaju puno više od tema poput trudnoće ili spolno prenosivih infekcija (SPI) uključuju osobni doživljaj o svom tijelu, promišljanje i shvaćanje važnosti pristanka, zadovoljstva i sigurnosti.

Tjedan spolnog zdravlja - nema maženja bez paženja

Javnozdravstvena kampanja Nema maženja bez paženja kao glavni cilj ima promicanje svih segmenata zdravstvene pismenosti u području spolnog i reproduktivnog zdravlja. Ove godine pod istim sloganom Nema maženja bez paženja obilježit ćemo Tjedan spolnog zdravlja u periodu od 10. lipnja do 14. lipnja 2024. razumijevanje pristanka, zdravih odnosa i užitka. U cilju unaprjeđenja zdravstvene pismenosti u području spolnog i reproduktivnog zdravlja važan element čini usmjerena partnerskih edukacija na odnosa važnost te odgovorno spolno ponašanje (mogućnosti zaštite od SPI i neplanirane.

Tjedan spolnog zdravlja prilika je da se istakne važnost očuvanja i unaprjeđenja spolnog zdravlja te dostupne usluge, resurse i organizacije vezane uz promicanje, prevenciju, dijagnostiku i liječenje u području spolnog zdravlja. Savjetovalište za promicanje spolnog zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo tijekom održavanja tjedna spolnog zdravlja provodit će od 15 do 19 sati anonimno i besplatno (bez uputnice, naručivanja) savjetovanje i testiranje osoba u riziku od zaraze SPI uzrokovanim mikrobiološkim uzročnicima: Chlamydia trachomatis, Mycoplasma genitalium, Mycoplasma hominis, Neisseria gonorrhoeae, Trichomonas vaginalis, Ureaplasma parvum i Ureaplasma urealyticum. Navedeni uzročnici pripadaju među najučestalije uzročnike spolno prenosivih infekcija, a infekcije koje uzrokuju su uz to i asimptomatske, zbog čega ih je teško pravovremeno dijagnosticirati, što može imati dugoročne posljedice na spolno i reproduktivno zdravlje pojedinaca.

Zdravstvena pismenost u području spolnog u i reproduktivnog zdravlja znači osjećati se osnaženim za pristup kontracepciji, testiranju i liječenju te uključuje razumijevanje pristanka, zdravih odnosa i užitka. U cilju unaprjeđenja zdravstvene pismenosti u području spolnog i reproduktivnog zdravlja važan element čini usmjerena partnerskih edukacija na odnosa važnost te odgovorno spolno ponašanje (mogućnosti zaštite od SPI i neplanirane trudnoće) osiguranje pouzdanih izvora informacija, pružanje alata za sigurno snalaženje u svijetu, online i offline, te osiguranje dostupnosti zdravstvenih usluga u području spolnog reproduktivnog zdravlja.