x
x

Održana konferencija za medije: Volim zdravlje

  20.05.2023.

Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ), u sklopu provedbe projekta Volim zdravlje održali su konferenciju za medije povodom 10 godina savjetovanja i testiranja na spolno prenosive bolesti u zajednici, objedinjujući ključne rezultate, rizična ponašanja i brige, zablude mladih i važnost poveznice između mentalnog i spolnog zdravlja te razvoj učinkovitog pristupa u zaštiti spolnog zdravlja mladih.

Održana konferencija za medije:  Volim zdravlje

Udruga HUHIV djeluje preko 23 godine u području promocije spolnog i reproduktivnog zdravlja i prevencije krvlju i spolno prenosivih bolesti, kao nadogradnja zdravstvenog sustava uspješno ostvarujući sinergiju institucionalnog zdravstvenog sustava i društvene zajednice.

Jedan od ključnih programa udruge HUHIV je CheckPoint Zagreb – prvi izvaninstitucionalni centar za savjetovanje i testiranje na spolno prenosive infekcije u zajednici u Hrvatskoj i regiji. Centar je otvoren u svibnju 2013. odnosno prije 10 godina, sukladno preporukama zdravstvene struke i međunarodnih smjernica, uz financijsku podršku Ministarstva zdravstva i Grada Zagreba te stručnu podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, s kojima konstantno razvijaju usluge zaštite zdravlja sukladno potrebama mladih i građana. Ova sinergija  dokazano je najkvalitetniji pristup brige za zdravlje, prevenciju bolesti, pravovremenu dijagnostiku i uspješno liječenje.

Od samih početaka ciljevi CheckPoint centra su povećati dostupnost savjetovanja i testiranja svima u potrebi te pružanje sveobuhvatnog pristupa prevenciji bolesti i promicanju zdravih stilova života, prevencija rizičnih spolnih ponašanja i očuvanje spolnog i reproduktivnog zdravlja, objedinjujući područje mentalnog, tjelesnog, spolnog i socijalnog zdravlja.

Tijekom 10 godina rada, koncept CheckPoint centra gdje se mladi i građani mogu savjetovati sa stručnjakom o zaštiti spolnog zdravlja i besplatno, bez uputnice, pouzdano, povjerljivo i brzo testirati se na učestale spolno prenosive infekcije (SPI), a to su HIV i hepatitis C od samih početaka rada a od 2019. godine na sifilis, klamidiju i gonoreju. Ovaj koncept prevencije SPI, ranog otkrivanja infekcije, podrške i povezivanja sa sustavom liječenja kao sveobuhvatnog pristupa postao je uzor u regiji ali i primjer dobre prakse u Europi jer je CheckPoint Zagreb naveden u Zborniku dobre prakse Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije kao i u Smjernicama Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

  • U 10 godina rada centru se obratilo preko 14.000 korisnika tj. u prosjeku 1.400 korisnika godišnje kojima smo pružili stručno individualno savjetovanje s ciljem procjene rizičnih ponašanja, preporuke za testiranje i zaštite zdravlja
  • U istom periodu više od 11.500 korisnika je testirano na preporučene spolno prenosive infekcije.
  • Ukupno je više od 660 novootkrivenih infekcija, među kojima su, ako gledamo proporcionalno prema broju testiranja, najučestalije klamidija s gotovo 7% pozitivnih među testiranima, zatim slijedi gonoreja s malo više od 6% pozitivnih nalaza, zatim sifilis i hepatitis C s oko 4% pozitivnih među testiranima i najmanje učestala je infekcija HIV-om s nešto iznad 1% pozitivnih testova.

Svima se uvijek pruža stručno post-savjetovanje, a onima koji imaju pozitivan nalaz psihosocijalna podrška i povezivanje sa sustavom skrbi i liječenja. No zabrinjava činjenica da je više od polovine korisnika saznalo svoj pozitivan status određene infekcije testirajući se prvi puta u životu.

Podaci pokazuju da CheckPoint Zagreb ima značajnu ulogu u obuhvatu mladih i ostalih građana testiranjima, i to većinom mladih u prosječnoj dobi od oko 25 godina, među kojima je 60% muškaraca i 40% žena, koji radije dolaze na testiranje u zajednicu.

Usprkos naporima da se mladi temeljito i na vrijeme educiraju o temama spolnog zdravlja kroz školu, obitelj, prijatelje, medije, i dalje postoji puno zbunjenosti i nejasnoća u ovom području. Zbog kulturalnih, socijalnih i organizacijskih razloga, mladi ljudi nemaju dovoljnu podršku i poticaj za postavljanje pitanja i informiranje o spolnom zdravlju i spolnosti, što edukaciju i pravovremenu podršku čini teže dostupnom.

Na konferenciji za medije na pitanja novinara su odgovarali:

  • Davor Dubravić, psiholog udruge HUHIV
  • prim. Tatjana Nemeth Blažić, dr. med., specijalist epidemiologije, Voditeljica Odjela za HIV, spolno i krvlju prenosive bolesti, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo
  • Tomislav Beganović, predsjednik udruge HUHIV
  • Josip Kresović, psiholog udruge HUHIV